Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[3.0; 3.5] Rzuty obronne na czary

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Magia i czary
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2783
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 14:19, 10 Mar 2007    Temat postu: [3.0; 3.5] Rzuty obronne na czary

Zastanawiam się nad rzutami obronnymi: Jeżeli jedna postać rzuca na drugą czar, to kiedy wykonuje ona rzut obronny w kontekście czarów, o których nie wiemy, czy są pozytywne, czy negatywne. Mam na myśli między innymi następujące sytuacje:
1. Paladyn jest nieprzytomny po ciosie złego kapłana, jednak zły kapłan, uważając, że w danej sytuacji będzie dla niego tak najbardziej opłacalnie podchodzi i rzuca na paladyna jeszcze
a) leczenie lekkich ran
b) zadawanie lekkich ran
c) wstrzymanie osoby
Czy i na jakiej zasadzie tropiciel wykona rzut obronny na czar?
2. W walce z wyznawcami Pana Kłamstw Cirika bierze udział tropiciel i kapłan (tak naprawdę sam będący wyznawcą Cirika, ale podszywający się pod kapłana Shandaukula). Kapłan rzuca na tropiciela czar. Tropiciel spodziewa się, że jest to czar wzmacniający. Tak naprawdę jest to jednak
a) Zadawanie ran
b) Klątwa
c) Wstrzymanie osoby
Czy i na jakiej zasadzie tropiciel wykona rzut obronny na czar?
3. Fanatyczny paladyn atakuje dobrego drowiego kapłana. Nie znają wzajemnych języków. Drow jest silniejszy i niemal zabija paladyna. Na koniec jednak chce zademonstrować mu, że nie chce, by tamten zginął w walce z nim. Rzuca na paladyna leczenie poważnych ran.
Czy i na jakiej zasadzie paladyn wykona rzut obronny na czar?


Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Nie 14:57, 21 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gris
Adept


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: wziąć na piwo ?

PostWysłany: Sob 15:50, 10 Mar 2007    Temat postu:

1. Logicznym się wydaje, że paladyn / tropiciel może używać w takim wypadku jedynie OC ( jeśli je posiada ). Zmysły są nie w pełni sprawne.
2. Jeśli postać poddaje się czarowi to nie wykonuje rzutu obronnego. Inna opcja dla kłótliwych graczy - posiada rzut obronny, lecz nie wlicza się do niego modyfikatora z atrybutu.
3. Jeśli paladyn jest nieprzytomny to nie ma rzutu obronnego. Jeśli jest tylko osłabiony i nie chce poddać się czarowi to wykonuje normalny rzut przeciwko ST czaru.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Deemer
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 794
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 18:31, 10 Mar 2007    Temat postu:

1) Ma prawo do rzutu obronnego. Jak by nie patrzeć, rzut obronny na wytrwałość nie odzwierciedla "naszej" walki z czarem, w sensie umysłu, lecz naszego ciałą, na co nie mamy wpływu.
2) Tropiciel może zdecydować, czy chce poddać się zaklęciu, czy wykonać rzut obronny. Nie wiem, czy ma to oparcie w mechanice, acz według mnie powinno tak być.
3) Jak wyżej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 15:58, 24 Cze 2007    Temat postu:

Deemer napisał:
Ma prawo do rzutu obronnego. Jak by nie patrzeć, rzut obronny na wytrwałość nie odzwierciedla "naszej" walki z czarem, w sensie umysłu, lecz naszego ciałą, na co nie mamy wpływu.


Bez sensu. Czyli nieprzytomna postać powinna wobec tego wykonywać rzut obronny na czar leczenia rzucany przez drużynowego kapłana. W końcu nieprzytomna postać nie jest świadoma kto i co na nią rzuca.

Uważam, że nieprzytomne postacie nie mają prawa do rzutów obronnych na refleks lub wytrwałość przeciw czarowi. Mogą jednak bronić się przed trucizną lub śmiercią na skutek coup de grace. Na nieprzytomne postacie nie działają czary wpływające na umysł - wymagające rzutu obronnego na wolę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Deemer
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 794
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 20:44, 24 Cze 2007    Temat postu:

A co w wypadku, gdy ktoś rzuca negatywny czar wymagający rzutu obronnego na wytrwałość? Przecież powinien mieć prawo do rzutu. W swoim poście pisałem tak na prawdę odnośnie podpunktów "b" i "c", bo co do "a" nie widzę racjonalnego rozwiązania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 10:54, 25 Cze 2007    Temat postu:

Deemer napisał:
gdy ktoś rzuca negatywny czar wymagający rzutu obronnego na wytrwałość? Przecież powinien mieć prawo do rzutu


Może powinien, ale nie ma. To jest jedyne rozwiązanie. Nieprzytomny nie jest świadomy kto rzuca czar, ani co na niego rzuca, więc nie może samemu podjąć decyzji czy chce wykonać rzut, czy nie. Jeśli ofiara miałaby mieć rzut obronny na wytrwałość na czar zadawania ran, to tak samo powinna się bronić przed leczeniem ran. Czyli robi nam się totalna głupota - sojusznik umiera ponieważ powiódł mu się rzut na wytrwałość przeciwko leczeniu.

Dlatego nieprzytomny nie powinien mieć prawa do rzutów obronnych na wytrwałość (z wyjątkami), na refleks i do OC.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2783
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 11:34, 25 Cze 2007    Temat postu:

Większość czarów wzmacniających i pozytywnych, w tym leczenie, mają Tak (nieszkodliwy). W związku z tym można poprostu uznać, że RO na takie czary można wykonac tylko świadomie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kondeks
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 819
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 8:44, 26 Cze 2007    Temat postu:

Powiem tak twoje argumenty Boski wydają mi się jedną wielką bzdurą. Słyszałeś o działaniu podświadomym. Skoro organizm samoistnie broni się przed jednym rodzajem czynników (np. bakterie powodujące grypę), a nie broni się przed innym (bakterie odpowiadające za trawienie) to czemu tak samo miało by nie być z czarami? Przecież żuty obronne na wytrwałość to w większości przypadków nasza podświadoma odporność.
Też nie zgadzam się z tym, że nieprzytomne osoby mają odporności na magie umysłu. Zapewne wiesz o hipnozie. Po prostu efekt będzie zauważalny po obudzeniu. Ewentualnie można wprowadzić jakieś kary do rzutów obronnych dla śpiących.
Z rzutami na refleks się zgadzam, chyba że podmiot ma dużą osłonę, to po prostu powinien otrzymywać premie tylko za osłonę, a nie za własną wartość refleksu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 10:05, 26 Cze 2007    Temat postu:

Kondeks napisał:
czemu tak samo miało by nie być z czarami?


Ponieważ nieprzytomny nie jesteś w stanie odróżnić jednego czaru od drugiego.

Kondeks napisał:
Też nie zgadzam się z tym, że nieprzytomne osoby mają odporności na magie umysłu.


Nie można zniewolić czy zauroczyć nieświadomego umysłu.

Kondeks napisał:
Zapewne wiesz o hipnozie.


A Ty zapewne nie pamiętasz opisu. Proszę przeczytaj pierwsze zdanie o hipnozie...

Kondeks napisał:
Ewentualnie można wprowadzić jakieś kary do rzutów obronnych dla śpiących.


My chyba rozmawiamy w tym temacie o nieprzytomnych...

Kondeks napisał:
Z rzutami na refleks się zgadzam, chyba że podmiot ma dużą osłonę, to po prostu powinien otrzymywać premie tylko za osłonę, a nie za własną wartość refleksu.


Unieruchomiona ofiara, a także ofiara nie poruszająca się czyli w naszym wypadku nieprzytomna nie ma prawa do rzutu na refleks, nawet jeśli posiada osłonę. Tylko istota posiadające osłonę 9/10 otrzymuje połowę obrażeń.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Deemer
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 794
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 14:14, 26 Cze 2007    Temat postu:

Co do refleksu chyba wyjaśnione. Przejdźmy do reszty.

To co Kondeks napisał o podświadomej obronie organizmu wydaje się być odpowiednie. Faktycznie nasz organizm potrafi odróżnić czynniki działające negatywnie i pozytywnie. W praktyce może to wyglądać tak, jak to napisał Kamulec.
Natomiast nie zgodzę się co do Woli. Nie zauroczysz nieprzytomnej osoby. Czary wpływające na umysł muszą dostać się do świadomości postaci, a skoro tej świadomości nie ma, to jest to niemożliwe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2783
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 16:15, 26 Cze 2007    Temat postu:

Nie do końca. Mózg żyje. Uważam, że tylko stworzenia o wartości atrubutu mentalnego 0 lub jego braku powinny być niepodatne na czary wpływające na umysł. Wszytko pozostałe można ograniczyć do podświadomości, gdyż nikt nie podejmuje bezpośrednio decyzji, czy chce być zauroczony.
Zwróćcie tez uwagę, iż test jest na bazie RZT, a nie INT.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 16:28, 26 Cze 2007    Temat postu:

Nikomu nie daję mocy odporności mentalnej. Chodzi mi tylko o to, że nie możesz zaatakować świadomości kogoś nieświadomego tak jak nie możesz zabić nieumarłego.

Kamulec napisał:
Zwróćcie tez uwagę, iż test jest na bazie RZT, a nie INT.


Co masz konkretnie na myśli ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2783
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 16:32, 26 Cze 2007    Temat postu:

Inteligencja odpowiada za działania w pełni świadome, jak na przykład misterne złożenie zaklęcia. Roztropność odpowiada w znacznej meirze za działania intuicyjne, jak choćby skanalizowanie boskiej mocy. Dlatego moim zdaniem tak długo, jak długo twoja RZT nie wynosi 0 (czyli tak długo, jak długo nie zajdzie jeden tych warunków: - coś ci obniży do 0 RZT, coś Ci obniży do 0 CHA, zginiesz) wciąż możesz się bronić przed wpływem mentalnym, zaś wpływ ten można ustanowić. Oczywiście, jeżeli czar ma przejąć kontrolę nie może tobą "strować", ale można przyjąć, że sytuacjia jest analogiczna do podmiotu chronionego ochroną przed charkterem. Efekt jest zawieszony.

To po pierwsze. Po drugie nawet jak obalisz moja argumentację mogę się zgodzić do czarów wpływających na umysł co najwyżej. Teoretycznie czar działający na wolę nie musi wpływac na umysł, może np. dotyczyć twojej "duszy".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 23:41, 26 Cze 2007    Temat postu:

Kamulec napisał:
czar działający na wolę może np. dotyczyć twojej "duszy".


Wiem i to chyba oczywiste, że nie miałem takich czarów na myśli.

Kamulec napisał:
mogę się zgodzić do czarów wpływających na umysł


To się zgódź i kończymy tą dyskusję.

Więc teraz przedstawię odpowiedzi do powyższych pytań według tego co ustaliliśmy (mam nadzieję...).

1a - nie wykonuje RO
1b - nie wykonuje RO
1c - czar nie działa

2a - nie wykonuje RO (chyba, że w udanym teście czarostwa rozpoznał rzucane zaklęcie)
2b - nie wykonuje RO (chyba, że w udanym teście czarostwa rozpoznał rzucane zaklęcie)
2c - nie wykonuje RO (chyba, że w udanym teście czarostwa rozpoznał rzucane zaklęcie)

3 - nie wykonuje RO
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kondeks
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 819
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 9:02, 27 Cze 2007    Temat postu:

Za przeproszeniem Boski, ale wyraźnie się nie zgodiłem. Nie wiem jak inni ale wolałbym żebyś mówił za siebie.
Według mnie tak:
1a. Nie wykonuje
2b. Wykonuje
Ponieważ organizm ma naturalny system odporności (czy w świecie magicznym, czy zwyczajnym) i rozpoznaje co jest dla niego dobre, a co nie podświadomie. Przykład znajduje się w moim poprzednim poście w tym temacie.
3c. Czar działa normalnie
Ponieważ zarówno w normalnym jak i magicznym (jak sadze) świecie można wpływać na mózg człowieka nieświadomego (bywa nawet, że efektywniej).
1b. wykonuje
2b. wykonuje
3b. wykonuje
Patrz uzasadnienia powyżej.
3. Najprawdopodobniej wykonuje, chodź MP może zadecydować, że paladyn przy udanym rzucie obronnym na wole (ST ustala MP) paladyn może wykonać rzut obronny. Jest to spowodowane tym, że paladyn siłą woli próbuje przełamać instynkt i oprzeć się działaniu pozytywnego efektu. Oczywiście ten rycerz będzie czuł, że ten czar nie ma negatywnych efektów.

Co do tego co powiedziałem o hipnozie, to nie miałem na myśli czaru o tej samej nazwie tylko świat rzeczywisty. Myślałem, że jest Ci/Wam bliższy.

Jeśli ktoś się ze mną nie zgadza niech zaprzeczy moim argumentom, a nie tylko pisze, iż sądzi inaczej.

Przepraszam za niezbyt piękny styl wypowiedzi, ale chyba tu liczy się treść.

P.S. Twój post powyżej nic nie wnosi, jeśli mówisz w imieniu wszystkich.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2783
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 11:07, 27 Cze 2007    Temat postu:

Boski napisał:
To się zgódź i kończymy tą dyskusję.

Wyrwałeś z kontekstu.
Zgadzam się z opinią Kondeksa co do poszczególnych przypadków.

ad 3. Uważam, że przytomny paladyn powinien wiedzieć, że efekt jest pozytywny i domyślnie nie wykonac RO. Jeżeli jednak będzie chciał może to zrobić, nei wiedząc jednak, jaki konkretnie czar odpiera. Nieprzytomny, który pojawia sie w tym miejscu powinien nie odpierać tego zaklęcia.


Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Śro 13:50, 27 Cze 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 11:19, 27 Cze 2007    Temat postu:

Kondeks napisał:
wyraźnie się nie zgodiłem. Nie wiem jak inni ale wolałbym żebyś mówił za siebie.


Mówiłem wyraźnie o Kamulcu, który wykazał chęć pewnej ugody, na którą może się zgodzić. Nikt nie mówił o Tobie.

Kondeks napisał:
tu liczy się treść.

To jest co najmniej komiczne. Powiedz mi może co to za punkty
Kondeks napisał:
3c ; 3b


Kondeks napisał:
rozpoznaje co jest dla niego dobre, a co nie podświadomie


Rozpoznaje, ale dopiero po efekcie. Istota najpierw decyduje czy chce się bronić przed efektem, a dopiero później może go doświadczyć i sprawdzić czy jest pozytywny czy negatywny.
Prosty przykład z życia wzięty:
Aby sprawdzić czy herbata jest gorzka, czy słodka musisz się jej napić. I dopiero po spróbowaniu wiesz, jaka jest.

Kondeks napisał:
paladyn siłą woli próbuje przełamać instynkt i oprzeć się działaniu pozytywnego efektu


Dlaczego ? Skąd nieprzytomny paladyn może wiedzieć, kto rzuca na niego zaklęcie ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2783
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 14:00, 27 Cze 2007    Temat postu:

Poprawiłem w podanym wcześniej podsumowaniu wyciągniętych przeze mnie z dyskusji wniosków (już mi sie wyklarował) a propo paladyna. Dzięki, popełniłem błąd nie zwaracjąc uwagi na jego "nie przytomnośc".

Jako WP:
Boski napisał:
Mówiłem wyraźnie o Kamulcu, który wykazał chęć pewnej ugody, na którą może się zgodzić. Nikt nie mówił o Tobie.

Fakt, ale pomnąłeś udział innych.

Boski napisał:
To jest co najmniej komiczne. Powiedz mi może co to za punkty

Nie mów agresywnym tonem. To dyskusja, a nie kłutnia. Zresztą dotyczy to także Kondeksa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Magia i czary Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin