Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[3.0] Nieścisłości/błędy w opisach magicznych przedmiotów

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Magia i czary
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 21:32, 12 Sie 2007    Temat postu: [3.0] Nieścisłości/błędy w opisach magicznych przedmiotów

Nieścisłości/błędy w opisach/mocach magicznych przedmiotów
Temat szeroki, jakby więcej wątpliwości było. Moje są takie:

Ciernista tarcza (PMP str 182): Relacja usprawnienie - cena sie nie zgadza. Jak powinno być? Inna cena? Inne usprawnienie?

Tarcza maga (PMP str 185): Czy pasek do zapisywania czarów jest wielorazowego użytku?


Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Śro 15:35, 22 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 23:55, 12 Sie 2007    Temat postu:

Ciernista Tarcza:
Premia +2
Ciernie jak premia +1
Koszt: 9170 sz
Tworzenie 4670 sz + 360 PD

Co do wymaganych czarów to bardziej mi wystrzelenie bełtu pasuje...

Kamulec napisał:
Tarcza maga (PMP str 185): Czy pasek do zapisywania czarów jest wielorazowego użytku?


Tak. Tak samo jak podczas rzucania zaklęcia ze zwoju. Tylko, że zwój się spala, rozpada, a z tarczy znikają jedynie magiczne inskrypcje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 10:39, 13 Sie 2007    Temat postu:

Dzięki.
Chciałbym jeszcze wiedzieć, co z tego jest Twoją interpretacją, a co jest w oficalnych źródłach (np. angielskie SRD, czy errata, czy też w oparciu na 3.5)?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 11:42, 13 Sie 2007    Temat postu:

Wszystko to tylko moje własne domysły, jednak sądzę, że zgodne z prawdą. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 18:01, 05 Lip 2009    Temat postu:

Dziękuję i tak też wprowadzę, jak napisałeś.

______

W opisie żelaznego flakonu pojawia się informacja o pochwyceniu istoty. Czy wg was powinny istnieć jakieś limity poza opisanym?


Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Nie 18:01, 05 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 18:29, 05 Lip 2009    Temat postu:

Chociażby limit użyć na dzień. Z tego co wynika z opisu, możnaby próbować pochwycić takiego żywiołaka co rundę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Merwix
Adept


Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 207
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 11:33, 10 Lip 2009    Temat postu:

Cytat:
Ciernista tarcza (PMP str 182): Relacja usprawnienie - cena sie nie zgadza. Jak powinno być? Inna cena? Inne usprawnienie?

W 3.5 jest to tarcza +1, a koszt wynosi 5580sz, tworzenie 2740 i 223 PD
więc podejrzewam, że to miała być tarcza +1.

Cytat:
Tarcza maga (PMP str 185): Czy pasek do zapisywania czarów jest wielorazowego użytku?


Tak jest to pasek wielokrotnego użytku. Sprawdzone z 3.5, a wątpię żeby w erracie było inaczej. Pojawiło się natomiast ograniczenie do maksymalnie 3 poziomu czaru o czym nie ma mowy w 3.0.

Cytat:
W opisie żelaznego flakonu pojawia się informacja o pochwyceniu istoty. Czy wg was powinny istnieć jakieś limity poza opisanym?

Za taką cenę oraz przez fakt otrzymywania premii do testu przedmiot ten nie powinien mieć ograniczeń dziennego użytku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Magia i czary Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin