Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[3.0; 3.5] Zakładanie i zdejmowanie tarczy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Walka i ruch taktyczny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 23:27, 20 Wrz 2010    Temat postu: [3.0; 3.5] Zakładanie i zdejmowanie tarczy

Ile czasu potrzeba, aby tarczę niesioną pod ręką, ale nie założoną (czyli obie ręce w pełni wolne) przysposobić do obrony, a ile czasu trzeba, aby wrócić do poprzedniego ustawienia (tarcza niesiona, ręce wolne), kiedy się ją już przypnie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arvelus
Arcymag


Dołączył: 20 Kwi 2007
Posty: 1590
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 9:41, 21 Wrz 2010    Temat postu:

Na logikę to runda powinna wystarczyć. Przyjmując, że koleś się spieszy. 6 sekund to dużo czasu.
Włożenie ręki i chwycenie jakieś 2 sekundy. Zaciągnięcie paska sekunda i reszta na zahaczenie go aby się nie luzował. Zależnie od technologii w jakiej tarcza jest stworzona
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 10:03, 21 Wrz 2010    Temat postu:

To jest pytanie na mechanikę, nie na logikę Cool
Chodzi mi o ustalenie, czy potrzeba na te czynności jednej, czy 2 akcji będacych odpowiednikiem ruchu.


Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Wto 10:05, 21 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arvelus
Arcymag


Dołączył: 20 Kwi 2007
Posty: 1590
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 10:44, 21 Wrz 2010    Temat postu:

Można przyjąć akcje będącą odpowiednikiem ruchu. Tak jak ze wszystkim:)
Wtedy będzie to mechanicznie zbalansowane
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 19:08, 21 Wrz 2010    Temat postu:

Interesują mnie zasady oficjalne. Czy wliczone w akcje będącą odpowiednikiem ruchu jest, tzn. czy te akcje zawierają w sobie branie tarczy do ręki i jej "odkładanie" do ekwipunku, by mieć wolną rękę.
SRD napisał:
Przygotowanie lub poluzowanie tarczy
Przyczepienie tarczy do ramienia, aby uzyskać zapewnianą przez nią premię z tarczy do KP, a także odczepienie jej i upuszczenie, aby uwolnić rękę do innych celów, wymaga akcji ruchu. Jeśli posiadasz bazową premię do ataku +1 lub więcej, możesz przygotować lub poluzować tarczę w akcji darmowej, pod warunkiem jednak, iż jednocześnie wykonujesz normalny ruch.
Upuszczenie niesionej tarczy (ale nie założonej) to akcja darmowa.

Proszę jednocześnie o uzasadnienie odpowiedzi.


Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Wto 19:08, 21 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gemellus
Nowicjusz


Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 14:08, 22 Wrz 2010    Temat postu:

Podręcznik gracza [3.5] str 141, tabela 8.2
"akcja ruchu (...)
przygotowanie lub poluzowanie tarczy*.
*Jeśli posiadasz bazową premię do ataku przynajmniej +1 możesz połączyć jedną z tych akcji ze zwykłym ruchem.(...)"

W tabelce nie ma innej akcji odpowiadającej za "zakładanie/zdejmowanie" tarczy, więc odpowiedź na twoje pytanie brzmi: tak. Chyba, że chodziło ci o coś innego?


Ostatnio zmieniony przez Gemellus dnia Śro 14:09, 22 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 16:26, 22 Wrz 2010    Temat postu:

Jest o odkładaniu/braniu przedmiotów z ekwipunku, co nie koniecznie musi być tożsame z przygotowaniem/poluzowaniem tarczy. Interesuje mnie, czy zasady gdzieś poza PG wypowiadają się na ten temat (lub jakiś oficjalny opis mechanicznego rozstrzygnięcia sytuacji pozwala wnioskować, jak jest w zamyśle autorów)?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
goracepapu
Adept


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 18:31, 22 Wrz 2010    Temat postu:

Cytat:
Ile czasu potrzeba, aby tarczę niesioną pod ręką, ale nie założoną (czyli obie ręce w pełni wolne) przysposobić do obrony, a ile czasu trzeba, aby wrócić do poprzedniego ustawienia (tarcza niesiona, ręce wolne), kiedy się ją już przypnie?


Co rozumiesz przez "tarcza niesiona pod ręką"?

Tarcza ciężka:
Albo masz tarczę zamocowaną na ręce, albo masz ją w ekwipunku. Innej opcji nie ma. Nie da się nieść tarczy w ręce i jednocześnie mieć ją wolną.

Tarcza lekka: Tak samo jak w wypadku tarczy ciężkiej, ale gdy jest ona zamocowana ręka traktowana jest jakby była wolna.

Zamocowanie tarczy z ekwipunku trwa 2 akcje ruchu(wyjęcie, założenie).
Odwieszenie tarczy do ekwipunku trwa 3 akcje ruchu(zdjęcie i rzucenie na ziemię, podniesienie, odwieszenie do ekwipunku). Ewentualnie 2 akcje ruchu(zdjęcie, odwieszenie). Nie ma takiej opcji w zasadach, gdyż w akcji "zdjęcie tarczy" połączone jest zdjęcie i rzucenie tarczy, ale logicznie rzecz biorąc można opuścić rzucenie tarczy i natychmiast ją odwiesić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 18:57, 22 Wrz 2010    Temat postu:

2 akcje ruchu. Dziękuję. Tak sądziłem, ale chciałem się upewnić, ponieważ jest to kluczowe w obecnej sytuacji na mojej sesji (kiedy idzie o to, czy BG przeżyją wolę zastosować oficjane zasady, niż improwizować).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Walka i ruch taktyczny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin