Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[3.5] Linia strzału

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Walka i ruch taktyczny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gorky
Nowicjusz


Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 12:19, 08 Kwi 2013    Temat postu: [3.5] Linia strzału

Cel jest w pełni widoczny i nie ma osłony jeżeli jesteśmy w stanie wyprowadzić z jednego rogu naszej pozycji nieprzerwaną linię do każdego z 4 rogów pozycji wroga. Tłumaczę to sobie tak, że jeżeli postać zajmuję kwadrat 1,5x1,5 m to może lekko się wychylić w jakąś stronę i wystrzelić, dlatego używamy tylko 1 rogu do określenia lini ataku.
Problem pojawia sie przy liniach które są częścią muru czy innej osłony.
Mamy przypadek na mapie taktycznej:

Kod:
XP
X
X
X

J


gdzie: X to ściana, P to przeciwnik a J to moja postać. Jeden symbol to kwadrat 1,5x1,5.
W zależności od tego czy linie biegnąca wzdłuż muru 'X' uznamy za przerywającą czy nie, przeciwnik albo ma osłonę częsciową (+4KP) albo nie. Jeżeli można uznać że moja postać może się wychylić na tyle aby z prawego górnego punktu jej "kratki" spokojnie porpowadzić linię do każdego punktu kratki przeciwnika (strzelić wzdłuż muru) to przeciwnik nie ma osłony.
Zasady w PG nie rozstrzygają takiej kwestii. Proszę o pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 17:40, 12 Kwi 2013    Temat postu:

SRD napisał:
Przeciwnik ma osłonę (KP +4), jeżeli choć jedna z  linii biegnących z  tego wierzchołka do każdego z  rogów pola przeciwnika przechodzi przez pole lub krawędź blokującą linię efektów bądź zapewniającą osłonę, albo też przez pole zajmowane przez jakąś istotę.

Jeśli trzymać się tej zasady, nieważne jak blisko/daleko osłony będziesz stał, zawsze połowa linii przechodzi przez krawędź osłony, więc oponent dostaje +4 do KP.

Warto jednak pamiętać, że świat D&D nie jest realistyczny, ale pól w nim nie ma, stanowią tylko uproszczenie.


Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Pią 17:40, 12 Kwi 2013, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gorky
Nowicjusz


Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 13:23, 16 Kwi 2013    Temat postu:

Dzięki! Nie zauważyłem wzmianki o krawędzi.

Tylko tak teraz się zastanawia czy to nie prowadzi do dziwacznych przypadków, np:
Kod:
XP

J

taka sytuacja powoduje, że przeciwnik ma +4 do KP. Na chłopski rozum to jest jednak bez sensu Sad

Będę musiał pogadać z graczami i zrobić jakiś home rule.


Ostatnio zmieniony przez gorky dnia Wto 13:23, 16 Kwi 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 14:22, 16 Kwi 2013    Temat postu:

Jest wzmianka o tym, że MG może podnieść lub obniżyć premię. W tym wypadku dałbym góra +1 KP chyba, że przeciwnik aktywnie wykorzystuje osłonę, rezygnując z walki.

Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Wto 14:23, 16 Kwi 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Walka i ruch taktyczny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin