Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[3.5] Walka dwoma broniami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Walka i ruch taktyczny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lagnar
Użytkownik


Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 75
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 16:14, 13 Lis 2011    Temat postu: [3.5] Walka dwoma broniami

Gdzie jest napisana zasada, że broń z drugiej ręki zadaje tylko połowę modyfikatora z siły? Szukałem w Podręczniku Gracza przy modyfikatorach walki dwoma broniami oraz ogólnie w rozdziale walki i nie znalazłem.

Drugie pytanie: Czy jeśli dzierżę broń podwójną (np. Khopesh) to drugorzędny atak też ma tylko połowę siły? W Kuźni Gniewu (do 3.0 co prawda) widziałem postać mająca 14 siły i walcząca podwójnym mieczem i każdy atak miał +2 z siły. Więc sam już nie wiem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 17:05, 13 Lis 2011    Temat postu:

Khopesh (chopesz) to nie broń podwójną.
Cytat:
Gdzie jest napisana zasada, że broń z drugiej ręki zadaje tylko połowę modyfikatora z siły? Szukałem w Podręczniku Gracza przy modyfikatorach walki dwoma broniami oraz ogólnie w rozdziale walki i nie znalazłem.

Przed listą broni.
SRD napisał:
Lekka: Bohaterowi łatwiej posługiwać się bronią lekką niż jednoręczną, gdy dzierży ją w drugorzędnej dłoni. Może również walczyć nią w zwarciu. Podczas walki lekki oręż należy trzymać w jednej ręce. Do zadawanych nim obrażeń w walce wręcz stosuje się premię z Siły (jeśli jest jakaś), gdy postać trzyma broń w dłoni podstawowej, lub 1/2 premii z Siły, jeżeli dzierży ją w ręce drugorzędnej. Chwycenie lekkiego oręża dwoma rękami nie zwiększa zadawanych nim ran – stosuje się bowiem wówczas taką samą premię z Siły, jak w przypadku trzymania broni w podstawowej ręce.
Uderzenie bez broni należy zawsze traktować jak oręż lekki.
Jednoręczna: Bohater może władać bronią jednoręczną, trzymając ją w podstawowej lub drugorzędnej dłoni. Do zadawanych nią obrażeń w walce wręcz stosuje się premię z Siły (jeśli jest jakaś), gdy postać trzyma oręż w dłoni podstawowej, lub 1/2 premii z Siły, jeżeli dzierży go w ręce drugorzędnej. Śmiałek, który walcząc wręcz bronią jednoręczną, chwyci ją dwoma rękami, do zadawanych ran stosuje premię z Siły pomnożoną przez 1,5.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lagnar
Użytkownik


Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 75
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 20:53, 13 Lis 2011    Temat postu:

Przepraszam chodziło mi o Krasnoludzi Urgrosh. Czy atak drugorzędna częścią również ma 1/2 siły?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 21:07, 13 Lis 2011    Temat postu:

Jak najbardziej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Walka i ruch taktyczny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin