Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Krytyk - jak liczyć premię?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Walka i ruch taktyczny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Liverrin
Arcymag


Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1700
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pią 17:15, 18 Lis 2005    Temat postu: Krytyk - jak liczyć premię?

Jak uważacie - krytyk powinno się liczyć obrażenia X krytyk + premia z siły, czy obrazenie + premia z siły X krytyk? :?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
GrimReaper
Użytkownik


Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wyszków

PostWysłany: Pią 20:07, 18 Lis 2005    Temat postu:

Obrażenie w krytyku liczy się tak:
zadane obr., powiedzmy k8+2 z siły + 5 od magii miecza to przy krytyku dodatkowa kostka obrażeń broni (czyli dla długiego miecz, który ma x2 to dodatkowe k8) + 2 za podwojoną siłę, a obrażenia od magicznego ulepszenia broni, np. ognia nie podwajają się. Ewentualnie niektórzy mistrzowie zależnie od upodobań poprostu mnożą wyrzuconą liczbę obrażeń przez krytyk... tzn. k8 dla miecza długiego...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Liverrin
Arcymag


Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1700
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pią 22:23, 18 Lis 2005    Temat postu:

Więc jednak k8 razy dwa + premia z siły! Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
GrimReaper
Użytkownik


Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wyszków

PostWysłany: Sob 18:28, 19 Lis 2005    Temat postu:

Premia z siły też sie mnoży...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Thorik
Adept


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Highmoon w Głębokiej Dolinie (Brzeg)

PostWysłany: Sob 18:53, 19 Lis 2005    Temat postu:

A ja wam powiem tak: przeczytajcie Podręcznik Gracza! Zaiste powiadam wam: jest to księga bardzo niedostępna i pewnien jestem, iż nie macie jej w biblioteczce... Lecz próbujcie! Może pewnego dnia dostąpicie oświecenia wskutek przeczytania jej mądrych wersów... Szczególnie w dziale walka. Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Czera
Kontemplujący


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 1032
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Się biorą ci kretyni

PostWysłany: Sob 20:09, 19 Lis 2005    Temat postu:

Hehe Thorik bawi się w proroka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Liverrin
Arcymag


Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1700
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 13:17, 20 Lis 2005    Temat postu:

Taa... Dużo mu jeszcze brakuje, ale rada niezła. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sony
Użytkownik


Dołączył: 05 Wrz 2005
Posty: 50
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tarnów

PostWysłany: Nie 19:06, 20 Lis 2005    Temat postu:

Zasada jest taka - nie mnożymy dodatkowych kostek obrażeń. Długi Miecz +5 przy krytyku pomnożymy razy dwa zarówno mod z Siły jak i +5 z umagicznienia. Metody są różne : ja rzucam dwa razy kośćmi, inni rzucają raz i mnożą całość. Pamiętać należy, że dodatkowe bonusy jak np. z Potężnego Ataku czy Inspiracji Barda też mnożymy przy krytyku. Nie mnożymy dodatkowych kości jak z Ataków Ukradkowych (Podstępnych) Łotrzyka, czy np. z umagicznienia (Ognisty miecz +1K6 od Ognia).
Jeśli z jakichś przyczyn mnożymy jakieś bonusy (na przykład Potężny Atak bronią dwuręczną w połączeniu z Leap Atakiem = bonus z Potężnego ataku i broni dwuręcznej x3) to najpierw obliczmy finalną liczbę, którą na samym końcu mnożymy o wartość krytyka.

Kolejna sprawa - mnożenie i zwilokrotnianie Krytyków - mamy Krytol x2 a "coś" nam mówi że jeszcze go zwiększmy x2 - to krytyk wyniesie x3 a nie x4. I tak x3 i x3 da nam x5, x3 to zwiększenie o 2. Zachodzi tu zwiększanie o krotność a nie mnożenie.

Myślę że zrozumieliście matematykę. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szajba
Widmowy Wędrowiec


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piekary Śląskie

PostWysłany: Pią 0:38, 08 Sie 2008    Temat postu:

Przy krytyku premię z siły mnożysz, premię z usprawnienia mnożysz, premię za specjalizację mnożysz. Kostki obrażeń broni nie mnożysz, tylko więcej razy rzucasz. Premii za magiczną moc nie mnożysz, ale są premie z magii które uaktywniają się właśnie przy krytyku (wszystko w opisie magicznych usprawnień).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Walka i ruch taktyczny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin