Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[3.0] Oddany obrońca

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Klasy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 23:39, 25 Lut 2009    Temat postu: [3.0] Oddany obrońca

Temat ogólny poświęcony tej klasie prestiżowej

3.0 - Miecz i Pięść - strony 22, 23.

"Premia do KP", pod tabelą 2-8: Oddany obrońca (o premii unikowej do KP)
Cytat:
Działa wyłącznie wtedy, gdy obrońca aktywnie chroni pracodawcę przed atakiem.

Jak interptretować pogrubiony fragment - co jest wyznacznikiem, kiedy aktywnie chroni, a kiedy nie?


Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Pon 23:13, 13 Lut 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Deemer
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 794
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 13:27, 26 Lut 2009    Temat postu:

Według mnie działą wtedy, gdy gracz zadeklaruje, że broni daną postać. Chodziło pewnie o uniknięcie sytuacji:
Gracze idą przez miasto, nagle pada strzał. "To ja dodam sobie do KP premie dawaną przez kolegę".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw 19:41, 26 Lut 2009    Temat postu:

Nie rozumiem, o co Ci chodzi. Ta zdolność dodaje premię unikową do KP oddanemu obrońcy.

Problem rozwiązany. Znalazłem w FAQ:
Cytat:
I play a devoted defender character from Sword and Fist.
I was wondering when the Armor Class (AC) bonus
affects my character. The AC bonus footnote implies that
the bonus applies only when my character is defending
his charge from an attack, but the AC bonus class feature
section implies my character gets the bonus at all times. If
my character gets it only when defending his charge, does
this mean that it applies only for harm’s way? Or can my
character be, say, 20 feet away from his charge and still
give and get the AC bonus? My character uses both
ranged and reach weapons.

A devoted defender gets a dodge bonus to Armor Class
when actively defending her charge from attack (see Table 2–
2: The Devoted Defender in Sword and Fist). The DM is free
to define “actively defending her charge from attack,” but the
general intention is whenever the devoted defender is within
5 feet of her charge. There are conditions when the character
will be denied a dodge bonus despite sticking with her charge
(see page 119 in the Player’s Handbook). A devoted defender
never gives her charge an Armor Class bonus, although the
devoted defender’s harm’s way and deflect attack abilities
can keep attacks from hitting her charge.


Czyli mówiąc krótko po polsku: MP może to interpretować jak chce, ale z założenia premia działa, gdy oddany obrońca stoi obok (na sąsiednim polu) względem chronionej istoty.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Klasy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin