Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[3.0] Wspólny czar

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Umiejętności i atuty
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 4 tematy

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 11:27, 01 Lut 2011    Temat postu: [3.0] Wspólny czar

Jak interpretujecie opis tego atutu z KiK - jeżeli N magów rzuca ten sam czar stosując ten atut, to uzyskują w efekcie:
a) jedno zaklęcie z poprawionym ST i PC
b) jedno zaklęcie z poprawionym ST i PC plus N-1 zwykłych
c) N zaklęć ze wzmocnionym ST i PC


Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Wto 11:28, 01 Lut 2011, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Anachid
Zbrojny


Dołączył: 13 Cze 2009
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z brzusia mamusi

PostWysłany: Wto 16:03, 01 Lut 2011    Temat postu:

Trudno powiedzieć. Nie mogę w SRD odszukać pełnego tekstu tego atutu.

Może chodziło o:
A) Jedno zaklęcie o podniesionym St i pc o wartość ilości magów (Np. dominacja silnego przeciwnika)
B) tego nie rozumiem
C) Np. dzięki kumulacji energii każdy z magów rzuca to samo zaklęcie o podniesionym st i pc o 1( 4 magów rzuca kule ognia któraś wejdzie w przeciwnika)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 4 tematy

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 16:05, 01 Lut 2011    Temat postu:

Cytat:
Jak interpretujecie opis tego atutu z KiK

KiK = Księga i Krew. Nie ma tego w SRD.

Moje pytanie dotyczy tego, która interpretacja opisu atutu - a, b, czy c - jest poprawna.


Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Wto 16:07, 01 Lut 2011, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lisu
Użytkownik Zaawansowany


Dołączył: 16 Lut 2010
Posty: 110
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Wto 21:23, 01 Lut 2011    Temat postu:

Na moje wersja C, każdy z nich rzuca "swój" czar, tyle, że st i pc są zależne od czego innego...

Dodam od siebie:
Rozumiem, że trzeba przygotować np. "wspólną kulę ognia" i nie można jej rzucić osobno (bez dodatkowych osób)?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Anachid
Zbrojny


Dołączył: 13 Cze 2009
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z brzusia mamusi

PostWysłany: Wto 23:16, 01 Lut 2011    Temat postu:

Ok! Teraz rozumiem lepiej. Wg mnie A. Może mógłbyś zacytować jego treść.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 4 tematy

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 5:18, 02 Lut 2011    Temat postu:

Nie mógłbym, ponieważ nie jest objęty Licencją Otwartej Gry. Liczę, że wypowie się osoba mająca ów podręcznik.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lord Xan
Generał Podziemi
Generał Podziemi


Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 149
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Barlinek/Poznań

PostWysłany: Śro 13:46, 02 Lut 2011    Temat postu:

Każdy czarownik rzuca swoje zaklęcie w tym samym czasie, a każde rzucony tak czar podbija sobie ST i poziom czarującego na potrzeby przebijania OC. Trzeba pamiętać, że żeby to zrobić, trzeba na przykład przygotować akcję.
A propos, to nawet fajny atut, bo nie modyfikuje poziomu czaru...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 4 tematy

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 17:50, 02 Lut 2011    Temat postu:

Czyli opcja c. Dzięki za odpowiedź.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw 1:03, 03 Lut 2011    Temat postu:

Jeśli interesuje Cię moje zdanie, to także stwierdzam, że musi to być opcja C. Wnioskuję tak zarówno po analizie składniowej, jak i po tym, że atut ten ma na celu przynosić korzyści wszystkim postaciom, z niego korzystającym. W pierwszym przypadku sam atut nie ma sensu, bo w zasadzie więcej się traci niż zyskuje. Przy opcji B, tylko jeden z rzucających otrzymuje profity. Zatem rozstrzygająco opcja C.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Umiejętności i atuty Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin