Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[3.5] Dotyk śmierci

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Magia i czary
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gorky
Nowicjusz


Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 11:16, 29 Kwi 2013    Temat postu: [3.5] Dotyk śmierci

Kapłan wybierając domene Śmierci ma zdolność nadnaturalną [PG, str. 194] pozwalajacą mu przy dotknięciu wykonać rzut i ewentualnie zabić ofiarę. Jest to zdefniowane jako atak dotykowy wręcz.

1. Czy można użyc tej zdolności jako podstępu unikająć rzutu na atak? Chodzi o sytuację w której w zwykłej rozmowie dotykam "przyjacielsko" osobę, np strażnika po czym deklaruję że używam tej zdolności (nie ma walki więc nie ma jeszcze podziału na rundy i nie ma inicjatyw - zwykła rozmowa). Czy jeżeli wczesniej dotykałem tej osoby to muszę wykonywać rzut na atak? Taka postać ma w ogóle prawo się bronić?

2. Czy takie zdolności powodują z reguły jakieś efekty wizualne/dźwiękowe? To nie jest czar więc nie ma składników somatycznych/werbalnych ale czy inna postać obok zorientuje się że to ja wykonałem taką akcję (pomijam oczywisty fakt że dotykam tę osobę a ona pada martwa Razz lub jęczy - chodzi mi tylko o to czy uyżycie samej zdolności z reguły objawia się jakimiś widocznymi efektami).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 4 tematy

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 12:30, 29 Kwi 2013    Temat postu:

1. Tak, możesz. O ile ktoś daje się dotknąć, to jego problem.
2. Podręcznik nic nie podaje, więc domyślnie nie, ale decyzja MP.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Magia i czary Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin