Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[3.5] Mnich: obrażenia w rękawicach

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dramal
Nowicjusz


Dołączył: 23 Cze 2011
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Koźmin Wlkp

PostWysłany: Wto 21:29, 16 Kwi 2013    Temat postu: [3.5] Mnich: obrażenia w rękawicach

Mnich nosi rękawice umagicznione +5 każda, jest 16 poziomie.


Które obrażenia zada uderzając pięścią?

2 k8 (mnich) + S + 5 (z rękawicy)

czy też

k3 (rękawica) + 2k8 (mnich) + S + 5 (z rękawicy) ? ? ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lord Xan
Generał Podziemi
Generał Podziemi


Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 149
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Barlinek/Poznań

PostWysłany: Czw 16:40, 18 Kwi 2013    Temat postu:

Rękawicę traktujesz jako uderzenie bez broni, ale posiada własne obrażenia, k3. Rękawica to nie jest specjalna broń mnicha, ani nie posiada on w niej biegłości, zatem możliwe, że nie może w niej wykonywać gradu ciosów. Któryś Dragon Magazine podpowiada, że rękawice są przyjazne mnichom, ale mała to podpora, jeśli w tym magazynie można znaleźć każdą pomoc do optymalizacji Razz Musisz dogadać się z MG i wybrać najlepsze rozwiązanie. I pamiętaj - mistrz sztuk walk, który piorunuje wrogów niewyobrażalną serią kopniaków i ciosów w czułe miejsca może zacząć wyglądać głupkowato, jeśli nagle zacznie używać topornych, metalowych rękawic. Wielu ludzi prędzej pozwoli na umagicznienie rzemieni ki (z miecza i pęści) (ki straps z Magic Item Compendium) niż takie dziwactwa.
Cytat z FAQ wizardów jeszcze znalazłem:
Cytat:
Can a monk use a +5 gauntlet in an unarmed attack, gaining all of her class benefits as well as the +5 bonus on attack rolls and damage rolls from the gauntlet?
Gauntlets are indeed a weapon. If a monk uses any weapon not listed as a special monk weapon, she does not gain her better attack rate. She would, however, gain the increased damage for unarmed attacks.


Ostatnio zmieniony przez Lord Xan dnia Czw 17:13, 18 Kwi 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw 17:06, 18 Kwi 2013    Temat postu:

Rękawice dla średniej postaci zadają 1k3, a nie tyle, co atak bez broni (choć zwykle to tyle samo). Dlatego przyjąłbym, że mnich nie może korzystać na raz z premii z umagicznienia rękawic i większych obrażeń wynikających z jego klasy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin