Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Flanka z ...kuszy?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Liverrin
Arcymag


Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1700
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Sob 14:53, 10 Wrz 2005    Temat postu: Flanka z ...kuszy?

Jest taka sytuacja : Bohater walczy z wrogim orkiem, za bohaterem stoi inny wrogi ork. Przyłącza się do walki. (flanka) Co robi bohater ? : "Próbuje uniknąć ataków z obydwu stron".
Później bohater stoi, a dwa metry przed nim i za nim są uzbrojeni wrodzy kusznicy. Co robi bohater ? : "Próbuje uniknąć ataków z obydwu stron".

Czy ataki z kuszy można traktować jako flankę?? Podobno "mistrz podziemi może wszystko". Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
GrimReaper
Użytkownik


Dołączył: 01 Wrz 2005
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wyszków

PostWysłany: Sob 15:20, 10 Wrz 2005    Temat postu:

Tak, mistrz podziemi może wszystko ale jeśli tego nie uzasadni, lub nie będzie to nazbyt logiczne nie będzie popularny pośród graczy... ale to tylko Twój wybór.
Kondeks ten temat powinien zostać przeniesiony do Mechaniki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sony
Użytkownik


Dołączył: 05 Wrz 2005
Posty: 50
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tarnów

PostWysłany: Nie 0:42, 11 Wrz 2005    Temat postu:

Tak, jak najbardziej, nie mniej jednak musimy pamiętać o zasadach chybień. Podobna sytuacja, jeden z graczy walczy z orkiem, a z odległości 5 metrów na flankę "wchodzi" łotrzyk - łotrzyk ma flankę i Atak Podstępny ( Ukradkowy w edycji 3.0 ) a walczący w zwarciu też. Samo zagrożenie z dwóch stron powoduje rozproszenie uwagi i określone plusy/minusy.

Aktualnie jestem w trakcie reinstalacji kompa, nie mam dostępu do SRD a podręczniki są w klubie. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 18:33, 06 Lip 2007    Temat postu:

Jeśli chcesz urealnić grę możesz skorzystać z wariantu chybień w atakach dystansowych z PMP.
Zgodnie z mechaniką (sprawdzałem w podręcznikach) flankowanie jest wtedy, jeżeli zagrażają mu dwie osoby, stojące po przeciwnych stronach. Broń dystansowa nie ma obszaru zagrożenia. Osobiście wprowadzam, że można otrzymać premię zapewnianą przez ukradkowy atak, jeżeli jeden z 2 flankujących zagraża mu normalnie, a drugi strzela z dokładnie drugiej strony.


Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Pon 14:12, 17 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin