Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Błędy w podręcznikach

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Podręczniki i dodatki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krasnolud zvish
Początkujący


Dołączył: 20 Gru 2007
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kalisz

PostWysłany: Śro 17:57, 26 Gru 2007    Temat postu: Błędy w podręcznikach

Jak wiadomo powszechnie podręczniki są nafaszerowane błędami.
No wręcz sztandarowym przykładem tych błędów jest w tabeli pancerzy jaka widnieje w Podręczniku Gracza, wpis jakoby przeszywanica dawała kare do testu z pancerza o wartości -11. ;) Jest to ewidentnym błędem w druku. Inny błąd łatwy to wypatrzenia i wzięcia na niego poprawki jest w liście czarów czarodzieja i zaklinacza przy opisie czaru Kula ognista z opóźnionym zapłonem informacja jakoby ten czar zadawał obrażenia 1k8/poziom. Podczas kiedy w opisie czaru dalej możemy wyraźnie przeczytać że nie k8 ale k6 co jest logiczne poprzez to ze jest ten czar ulepszoną wersją zaklęcia Kula ognista, jaka zadaje obrażenia kością k6.
Są jednak błędy jakich na pewno nie udaje nam się wychwycić. Dlatego tez pozwoliłem sobie założyć owy temat, aby każdy kto takowy błąd zauważy mógł go opisać, nie tylko po by zwrócić na niego uwagę, ale czasami może zajść sytuacja w jakiej trudno stwierdzić jaka jest prawda w zasadach, czyli jak by to wyglądało gdyby nie było błędu. Wówczas kompania doświadczonych wyjadaczy może sprawę rozgryźć tutaj wspólnie, dla wspólnego powiększenia wiedzy o zasadach.
Również w tym poście pragnę przedstawić pierwszy z takich bardziej problematycznych błędów.

DEZINTEGRACJA:
Błąd i problem polega na tym iż na liście czarów dokładnie na stronie 163 widzimy ze owe zaklęcie znajduje się na liście czarów 6-poziomowych. Zaś w opisie czaru jaki znajduje się na stronie 182 możemy przeczytać cytuje:
"Poziom: Cza/Zak7, Zniszczenie7"
No i teraz trza zdecydować który zapis mówi prawdę a który jest błędem. Ja osobiście uważam że czar jest poziomu 7 ponieważ to w listach czarów jakie opisują w spisów skrócony ich efekty jest wręcz grubo od błędów. Leczy co Wy na to?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 22:29, 26 Gru 2007    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]
Oficjalna polska errata do 3 ed. Dungeons & Dragons

Chciałem poprosić administrację (skasuję dopisek, jeżeli sam się tym będę miał czas zająć) i ew. Ciebie, krasnoludzie zvish, o sprawdzenie, czy nie można by gdzieś podczepić tego tematu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 23:32, 03 Kwi 2009    Temat postu:

A moim zdaniem otworzenie takiego temtu to świetny pomysł. Nie będzie się zaśmiecać forum pytaniami "Jakie SW ma Destrechan ?", bo wszystki nasze uwagi będą zgromadzone w jednym tylko temacie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Podręczniki i dodatki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin