Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Atut Wszechstronność - czy przepakowany?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Zasady domowe i warianty
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szajba
Widmowy Wędrowiec


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piekary Śląskie

PostWysłany: Sob 21:53, 09 Sie 2008    Temat postu: Atut Wszechstronność - czy przepakowany?

W Pieśni i Ciszy jest opisany atut Wszechstronność. Wymaga on jedynie 8. poziomu postaci, a zapewnia znaczne korzyści. Mianowicie, pozwala używać umiejętności niewyszkolonych, nawet jeśli wymagają wyszkolenia, a także umiejętności wyłączne klas, do których się nie należy. Pozwala więc dowolnej osobie z tym atutem (np. zwykłemu wojownikowi) używać stosowania magicznych urządzeń, a więc rzucać czary ze zwojów, różdżek, itp.
Mnie więc ten atut wydaje się być zbyt silnym. Myślę, że najlepszym wyjściem byłoby osłabienie go poprzez zastrzeżenie, iż nie pozwala on używać umiejętności wyłącznych.

Pytanie do Was jest proste. Czy uważacie ten atut za przepakowany? Jeśli tak, co według Was należy zrobić, aby przepakowany on nie był (poza wycofaniem go w ogóle). Czekam na wypowiedzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Liverrin
Arcymag


Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1700
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Sob 22:13, 09 Sie 2008    Temat postu: Re: Atut Wszechstronność - czy przepakowany?

Chciałbym dodać, że postać nie może zdobywać rang w tych umiejętnościach (do których dostała dostęp z użycia Wszechstronności), jeśli nie ma prawa ich wybierać. A więc nigdy nie będzie w nich tak dobra jak przedstawiciel klasy, która ma tę zdolność jako klasową.
Szajba napisał:
Czy uważacie ten atut za przepakowany? Jeśli tak, co według Was należy zrobić, aby przepakowany on nie był (poza wycofaniem go w ogóle).

Nie wiem do końca jak odpowiedzieć na to pytanie. Pomysłem na ograniczenie... wydaje mi się podniesienie ST testów umiejętności.

P.S. Przecież wojownik na 8. poziomie nie będzie używał zwoju z zaklęciem 1-wszo poziomowym (co to dla niego, gdy w drużynie może mieć maga, który rzuca takich zaklęć kilka bez żadnych testów), a bez rang nie da rady rzucać lepszych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szajba
Widmowy Wędrowiec


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piekary Śląskie

PostWysłany: Sob 23:17, 09 Sie 2008    Temat postu:

Owszem, da radę. A to dlatego, iż maksymalna nieepicka premia do umiejętności wynosi +30. Jeśli ma do tego wysoką charyzmę, może rzucać potężne czary ze zwojów. Może też bez żadnych problemów używać różdżek, nawet testu nie musi wykonywać, bo ST 20 osiąga nawet przy naturalnej jedynce. Postać maga przestaje się opłacać, ponieważ każdy może rzucać czary bez ograniczeń.

Moim zdaniem umiejętności wyłączne - a szczególnie stosowanie magicznych urządzeń - są zbyt potężne, by udostępniać je za pomocą pojedynczego atutu praktycznie bez wymagań.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bel-ort
Widmowy Wędrowiec


Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 414
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 23:21, 09 Sie 2008    Temat postu:

Tyle że takie umiejętności są klasowe, a takich umiejętności atut nie udostępnia. Wojownik nie może używać takich umiejętności jak wróżenie lub odcyfrowywanie zapisków (Poprawiajcie jeśli się pomylę, bez książek jestem), a ten atut wcale tego nie udostępnia. Przeczytaj go dokładnie zanim go krytykujesz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szajba
Widmowy Wędrowiec


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piekary Śląskie

PostWysłany: Sob 23:27, 09 Sie 2008    Temat postu:

Jeśli ktoś z nas źle przeczytał opis atutu, to tym kimś na pewno nie jestem ja, Thorgalu.

Pieśń i Cisza, strona 42 napisał:

(...)Możesz używać wszystkich umiejętności niewyszkolonych - nawet jeśli normalnie wymagają wyszkolenia lub są wyłączne dla klasy, do której nie należysz.(...)


Co ty na to?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bel-ort
Widmowy Wędrowiec


Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 414
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 10:30, 10 Sie 2008    Temat postu:

Używałem tego atutu wiele razy. Myślałem że dobrze go przeczytałem.
Na razie nie mogę sprawdzić bo podręczników nie mam ze sobą. Wydawało mi się że mam rację. Zwracam honor.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szajba
Widmowy Wędrowiec


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piekary Śląskie

PostWysłany: Nie 10:48, 10 Sie 2008    Temat postu:

Spoko Very Happy . Nadal czekam na wypowiedzi i propozycje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 10:49, 10 Sie 2008    Temat postu:

Cytat:
maksymalna nieepicka premia do umiejętności wynosi +30

1. Postać wciąż nie może brać rang w umiejętności, więc zdecydowanie mało prawdopodobnym jest, by wojownik rzucał dzięki niej czary.
2. To wymaga sporo testów, które zwykle się nie powiodą (a to może wiżać się z czymś gorszym, niż strata czasu).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bel-ort
Widmowy Wędrowiec


Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 414
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 10:58, 10 Sie 2008    Temat postu:

Jestem za pomysłem liverrina. Trzeba powiększyć ST umiejętności.
Nie może jednak stała wartość, bo np. +5 do ST często nie robi różnicy dla postaci epickich. Nie potrafię czegoś takiego wyliczać, ale jednak mam taką propozycję.

Jeśli masz 5 rang i atut wszechstronność to ST +2
10 - ST +4
15 - ST +6
itd. Co każdą piątkę ST idzie o 2 do góry.
To tylko propozycja.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szajba
Widmowy Wędrowiec


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piekary Śląskie

PostWysłany: Nie 11:01, 10 Sie 2008    Temat postu:

Jesteś pewien?
Poziom czarującego podczas rzucania czarów ze zwoju za pomocą stosowania magicznych urządzeń wynosi wynik rzutu minus 20. Jeśli taki wojownik ma premię do charyzmy choćby zero, ale za to przedmiot magiczny z premią +30, wtedy nawet jeśli wyrzuci naturalne jeden, może rzucić czar na poziomie czarującego 11. Ponad to, przy rzucaniu obojętnie jakiego czaru z różdżki, poziom czarującego jest nieważny - może wynosić nawet 1. Więc o jakich wielu testach Ty mówisz?

Ad. postu powyżej: Po co zwiększać ST? Nie chodzi o zwiększenie trudności używania umiejętności stosowanie magicznych urządzeń, lecz o osłabienie tego atutu. Nie zapominajcie, że on też udostępnia takie umiejętności, jak Autohipnoza, Stabilizowanie siebie, Dalekie widzenie, itp. Jeśli ktoś używa Krain Wschodu, daje też dostęp do iaijutsu. Będziecie grzebać w tych wszystkich umiejętnościach, czy lepiej może pogrzebać w atucie?


Ostatnio zmieniony przez Szajba dnia Nie 11:04, 10 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bel-ort
Widmowy Wędrowiec


Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 414
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 11:36, 10 Sie 2008    Temat postu:

Ale wszechstronność coś takiego gwarantuje. Na prosty język. Nie możesz być we wszystkim świetny, co najwyżej dobrym. W rzeczywistości osoba wszechstronna nigdy nie zrobi czegoś takiego jak osoba się w tym specjalizująca. Jest jednak lepsza od osoby która wie o tym tylko trochę.
Dla tego uważam że ten atut powinien dawać nie tylko korzyść ale i minus.
No i trzeba z niego wymazać to żę daje dostęp do umiejętności klasowych. To jest a duże przegięcie.

ad. postu powyżej: Czy naturalne jeden nie było porażką? Jak miałeś nawet kosmiczną premię do umiejętności, to i tak jeśli na k20 wyrzuciłeś 1 to automatycznie nie zawaliłeś test?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szajba
Widmowy Wędrowiec


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piekary Śląskie

PostWysłany: Nie 11:52, 10 Sie 2008    Temat postu:

Kumpel mi wczoraj powiedział, że naturalne 1 jest porażką tylko w testach ataku (i na tym oparłem poprzednią wypowiedź). Ale przed chwilą jak się zastanowiłem, przypomniałem sobie, że się mylił i dotyczy to też testu umiejętności. Ale nawet ryzyko automatycznej porażki nie usprawiedliwia działania tego atutu.

Cytat:
Ale wszechstronność coś takiego gwarantuje. Na prosty język. Nie możesz być we wszystkim świetny, co najwyżej dobrym. W rzeczywistości osoba wszechstronna nigdy nie zrobi czegoś takiego jak osoba się w tym specjalizująca. Jest jednak lepsza od osoby która wie o tym tylko trochę.
Dla tego uważam że ten atut powinien dawać nie tylko korzyść ale i minus.
No i trzeba z niego wymazać to żę daje dostęp do umiejętności klasowych. To jest a duże przegięcie.


Sprostuję: Osoba wszechstronna właśnie wie o pewnych rzeczach tylko trochę. Ale to i tak więcej, niż osoba, która o tych rzeczach nie wie zupełnie nic.
I o to mi właśnie chodzi od samego początku, że dostęp do umiejętności wyłącznych (zapewne to miałeś na myśli, pisząc "klasowe") jest przegięciem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Yellow Flash
Użytkownik


Dołączył: 21 Sie 2007
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Konoha

PostWysłany: Pon 19:37, 11 Sie 2008    Temat postu:

Szajba napisał:
Kumpel mi wczoraj powiedział, że naturalne 1 jest porażką tylko w testach ataku (i na tym oparłem poprzednią wypowiedź). Ale przed chwilą jak się zastanowiłem, przypomniałem sobie, że się mylił i dotyczy to też testu umiejętności.


Zapamiętaj sobie ja się nie nigdy mylę (nie mylić z myję) nigdy nie licząc tych wypadków w których jest tak naprawdę (tym razem znów mam rację.) Dość o mnie czas na potwierdzenie moich słów - zacytuję żeby było jasne o co chodzi

PODRĘCZNIK GRACZA STR. 60 napisał:
TESTY UMIEJĘTNOŚCI

[...]Im wyższy rezultat tym lepiej. Naturalna 20 nie jest automatycznym sukcesem, zaś naturalna 1 nie jest automatyczną porażką (jak w przypadku zasad walki)[...]


Więc tym gorzej dla równowagi jeżeli bohater z premią +30 w stosowaniu magicznych urządzeń będzie się bawił magicznymi przedmiotami bo będzie miał minimalnie wynik testu 31. Taki wynik pozwala na użycie większości magicznych sprzętów i wykonanie prawie wszystkich standardowych zadań tej umiejętności. Pytanie i tu uwaga retoryczne czy dalej sądzicie że atut nie jest przepakowany ?


Ostatnio zmieniony przez Yellow Flash dnia Pon 19:38, 11 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 0:02, 12 Sie 2008    Temat postu:

Pomysł 1.: Opis: Postać z atutem wszechstronność nadal nie potrafi odpowiednio używać przedmiotów i magii związanych z niedostępnymi dla jego klasy umiejętnościami.
Efekt: Postać nie może otrzymać dzięki magii, bądź magicznym przedmiotom, premii do testów umiejętności wyłącznej innej klasy.
Pomysł 2.: Wyrzucić fragment dotyczący umiejętności klasowych.
Pomysł 3.: Zostawić tak, jak jest.
Pomysł 4.: Wywalić atut.

Szajba napisał:
Kumpel mi wczoraj powiedział, że naturalne 1 jest porażką tylko w testach ataku (i na tym oparłem poprzednią wypowiedź). Ale przed chwilą jak się zastanowiłem, przypomniałem sobie, że się mylił i dotyczy to też testu umiejętności.

Kumpel się mylił. Co prawda w testach umiejętności to nie ma zastosowania, lecz np. w przypadku RO naturalne 1 to porażka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Zasady domowe i warianty Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin