Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[3.0] Władca całunów

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Klasy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lagnar
Użytkownik


Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 75
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 1:28, 02 Sie 2011    Temat postu: [3.0] Władca całunów

Mam 2 pytania odnośnie tej klasy prestiżowej. Z opisu wynika, że rozwija on swoje kapłańskie czary ("władca całunów rzuca czary jak kapłan patrz tabela 3.8 czary kapłana") oraz dostaje czary na dzień a jego poziomy sumują się pod tym względem z poziomami kapłana. W tabelce nie ma jednak, tak jak we wszystkich innych klasach prestiżowych, zaznaczone co poziom "poziom klasy czarującej +1". Nie chce tu dokładnie wszystkiego cytować, chyba nawet nie mogę więc kto przeczyta o nim w podręczniku Obrońcy Wiary i będzie znał odpowiedź na pytanie: Czy on w końcu rozwija czary (wbija nowe poziomy) czy nie temu będę wdzięczny :)

Druga rzecz, która mnie nurtuje to wymaganie dostępu do domeny śmierci, ochrony lub zła i podpis "bohater który może rzucać choć jedno zaklęcie z którejś z domen uznaje się, że ma do niej dostęp". To wtedy muszę być kapłanem z tą domeną czy wystarczy, że np. rycerzem śmierci potrafię rzucić jakiś czar który jest na liście którejś z domen?

Pozdrawiam


Ostatnio zmieniony przez Lagnar dnia Wto 8:57, 02 Sie 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lord Xan
Generał Podziemi
Generał Podziemi


Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 149
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Barlinek/Poznań

PostWysłany: Wto 13:28, 02 Sie 2011    Temat postu:

Z opisu klasy świadczy, że jego poziomy dodają się do poziomów kapłana na potrzeby czarowania. Nie musi być to zaznaczone w tabelce.
Co do drugiego pytania, nigdy nie mogłem znaleźć dokładnego sprecyzowania. Jeśli pójdziemy bezpośrednio po RAW, to wystarczy umieć rzucać przynajmniej jedno zaklęcie z dowolnej z tych domen.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lagnar
Użytkownik


Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 75
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 13:36, 02 Sie 2011    Temat postu:

Umieć rzucać czyli nie musi mieć tej domeny? Bo można to też rozumieć, że musi umieć rzucać zaklęcie z domeny czyli mieć domenę i z niej rzucać zaklęcie (w sensie żeby ktoś nie pomyślał, że dostęp do domeny jest dopiero jak ma się cała opanowaną). Choć z drugiej strony w opisie jest napisane, że tropiciele też zostają władcami całunów a oni nie mają domen (no chyba, że wezmą poziom kapłana). Dziękuję za odpowiedź. Może ktoś jeszcze się wypowie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lord Xan
Generał Podziemi
Generał Podziemi


Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 149
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Barlinek/Poznań

PostWysłany: Wto 19:14, 02 Sie 2011    Temat postu:

Właśnie tak, czyli nie trzeba posiadać tej domeny jako kapłan. Tak wynika z RAW.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lagnar
Użytkownik


Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 75
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 20:27, 02 Sie 2011    Temat postu:

Przepraszam, że "znoobuję" ale co to znaczy RAW ? ^^'

Przeczytałem teraz, że władca całunów dostaje dostęp do domen ochrona, śmierć i zło. Z tego wynika, że "dostaje możliwość rzucania zaklęć z tych domen". To samo sformułowanie - "dostęp do domeny". Trochę to by było bez sensu. Więc teraz wydaje mi się, że jednak chodzi o to żeby ktoś nie pomyślał, że musi mieć całą domenę opanowaną do 9 poziomu. Podsumowując wydaje mi się, że jednak wymagana jest jedna z domen, a pozostałe 2 dostaje się gratis.


Ostatnio zmieniony przez Lagnar dnia Wto 21:05, 02 Sie 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lord Xan
Generał Podziemi
Generał Podziemi


Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 149
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Barlinek/Poznań

PostWysłany: Śro 1:44, 03 Sie 2011    Temat postu:

RAW - rule as written - tyczy się interpretacji dokładnie takich, jak zapisano w podręczniku, bez domyślania się, jaki zamysł miał autor (które to już wtedy RAI - rule as intended).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
danc
Nowicjusz


Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 23:17, 03 Sty 2012    Temat postu:

witam, mam pytanie:)
Niby proste ale nie daje mi spokoju;)
Czy władca całunów może w dowolny sposób łączyć przyzwania nieumarłego?
Co w kulminacyjnym momencie da aż 18 nieumarłych? Dzięki wielkie:*
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lord Xan
Generał Podziemi
Generał Podziemi


Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 149
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Barlinek/Poznań

PostWysłany: Czw 22:45, 05 Sty 2012    Temat postu:

Nie, 8 to maks.
Na jedno użycie, oczywiście. A ma ich 3+mod. z Cha dziennie.


Ostatnio zmieniony przez Lord Xan dnia Czw 22:46, 05 Sty 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Klasy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin