Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[3.0; 3.5] Czary - wątpliwości wszelakie
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Magia i czary
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 12:32, 06 Sie 2006    Temat postu: [3.0; 3.5] Czary - wątpliwości wszelakie

Nie mam nic przeciwko, by w tym temacie i inni zadawali swoje pytania na temat czarów, ja zacznę jednak od swoich:
1. Burza Ognia (wybaczcie ew. błąd w nazwie) [drd 7, kpł 8, ogień 8]
zasięg: średni
pole rażenia: 2 kwadraty o boku 3m/ poziom (chyba 3m na poziom)

Pytanie: Jak interpretujecie te 2 kwadraty? Czy mogą one być nawet po przeciwnych stronach? Czy musza się stykać rogami, albo nawet bokami?

2. Osłona antywitalna i inne czary tworzące pole, w które określony rodzaj istot nie może wkraczać
Pytanie: Co się dzieje, jeśli istota taka w momencie rzucania zaklęcia znajduje się w objętym nim obszarze?


Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Nie 15:19, 21 Cze 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Liverrin
Arcymag


Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1700
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 16:50, 06 Sie 2006    Temat postu:

1. IMHO muszą stykać się rogami albo bokami. W innym wypadku byłoby to mało logiczne...
2. Tu jest kilka rozwiązań:
- pole nie oddziałuje na dana istotę,
- zaklęcie zostaje rozproszone lub wogóle nie działa,
- isota zostaje jakąś siłą z niej wypchnięte.
Oczywiście są to tylko takie warianty, jakie ja stosuję jako MP.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kondeks
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 819
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 11:35, 11 Sie 2006    Temat postu:

Jest inna opcja, na istote czar nie działa puki znajduje sie na oprzaże działania czaru i taką zasade przyjmuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 0:05, 23 Lip 2007    Temat postu:

1. Jeżeli w opisie czaru nie jest to wspomniane, to można te kwadraty ustawić w dowolnym miejscu.
2. Jeśli nie jest napisane, że czar nie może zadziałac jeśli w obszarze znajdują się określeni wrogowie, to przeciwnik otrzymuje prawo do OC i RO na czar. Jeśli nie powiedzie się to zostanie wypchnięty po najkrótszej możliwej drodze. Czar nie będzie działał na istotę, której udało się obronić przed zaklęciem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 11:03, 24 Sie 2007    Temat postu:

Sądzę, że można podpiąć to pod "czary". Pytanie za małe na nowy temat.

Czy czar tarcza, tworzący z mocy przed tobą tarczę, o zasięgu osobistym może być przechowywany w postaci eliksiru?


Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Czw 20:25, 06 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kondeks
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 819
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 11:12, 25 Sie 2007    Temat postu:

To tak jakby przechowywać wezwanie potwora w eliksirze do wypicia...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 11:22, 25 Sie 2007    Temat postu:

Nie zgodzę się z Kondeksem. Jeżeli czar ma zasięg osobisty to jak najbardziej może być zrobiony eliksir tego zaklęcia. To, że tarcza tworzona jest przed postacią, a nie centralnie na niej nie zmienia tego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 11:47, 25 Sie 2007    Temat postu:

Argument za tarczą: Zasięg osobisty
Argumenty przeciw: formuje moc w tarcze przed Tobą, a nie wpływa na Twoje ciało, trzeba wybrac stronę (a w przypadku eliksiru wszytkie zmienne są ustalane przy jego tworzeniu).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 13:17, 26 Sie 2007    Temat postu:

Kamulec napisał:
w przypadku eliksiru wszytkie zmienne są ustalane przy jego tworzeniu).


?! Teraz to się popisałeś... Więc wg Ciebie eliksir byczej siły ma już z góry ustalone, że dodaje np: + 3 pkt siły, a nie 1k4+1 ?

Zauważ, że działanie tarczy jest trochę podobne do działania żywej tarczy, więc czemu wojownik nie byłby w stanie nią sterować ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 13:50, 28 Sie 2007    Temat postu:

Mam na myśli rzeczy, które się wybiera, jak np. ochronę przed czym ma zapewniać wytrzymałośc żywiołowa.
-----------------------
Temat dalej aktulany, mam też drugie pytanie.
Jak działa roztrzaskanie na eliksiry niesione przez kogoś w zasięgu czaru?


Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Czw 20:26, 06 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 14:55, 29 Sie 2007    Temat postu:

Trochę trudne pytania. Zasadniczo roztrzaskanie nie działa na przedmioty magiczne i tutaj pojawia się pytanie czy butelka z eliksirem jest magiczna? Wydaje mi się, że jest i dlatego nie powinna się dostać pod wpływ zaklęcia. Jeśli jednak uznalibyśmy ją za niemagiczną to dałbym RO na refleks właściciela, który może zanegować rozbicie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw 20:27, 06 Gru 2007    Temat postu:

Pytania wcześniejsze wciąż aktualne, uważam je za istotne.
Interesuje mnie zarówno to, co w podręcznikach, jak i wasze opnie (ale z zaznaczeniem do których wypowiedź należy).

Cytat:
Zasadniczo roztrzaskanie nie działa na przedmioty magiczne i tutaj pojawia się pytanie czy butelka z eliksirem jest magiczna?

A w tym temacie szukam między innymi na nie odpowiedzi.

Kolejne pytanie:
Klątwa, opcja 50% niepowodzenia działania: kiedy sie szansę niepowodzenia stosuje?

Ad. wypowiedzi Liva (aktualnie 2 posty niżej): Wiem, że zależy.. liczę na jakąś sugestię, jaką decyzję podjąć.


Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Pią 23:59, 07 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 15:13, 07 Gru 2007    Temat postu:

Kamulec napisał:
kiedy sie szansę niepowodzenia stosuje?


Przy każdym teście na każdą rzecz, która może się nie udać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Liverrin
Arcymag


Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1700
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pią 21:59, 07 Gru 2007    Temat postu:

Kamulec napisał:
Cytat:
Zasadniczo roztrzaskanie nie działa na przedmioty magiczne i tutaj pojawia się pytanie czy butelka z eliksirem jest magiczna?

A w tym temacie szukam między innymi na nie odpowiedzi.

Sama butelka nie jest magiczna, za to magiczny jest eliksir. Ja uważam, że należy uznać butelkę (jeśli jest to oczywiście zwykła butelka) za przedmiot, który da się w ten sposób zniszczyć. To tak jakbyś miał drewniane pudełeczko z magicznym pierścieniem (chronionym przed zniszczeniem magią). Zrzucisz na nie głaz. Z pudełka zostaną drzazgi, natomiast pierścień będzie cały. Co za różnica czy użyjesz głazu czy roztrzaskania?
Choć z drugiej strony eliksir to eliksir, nie byłbym zadowolonym, gdyby pękła mi butelka z drogim płynem. Dobrym rozwiązaniem byłoby tutaj to, co napisał Boski.

Zależy od strony, z której się na to spojrzy (i humoru MP ;)).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 0:31, 08 Gru 2007    Temat postu:

Liverrin napisał:
Z pudełka zostaną drzazgi, natomiast pierścień będzie cały.


Nie do końca dobre rozumowanie Liverrinie. Zwróć uwagę, że pierścień przetrwa, ale dlatego, że jest pierścieniem, czyli sam w sobie jest trwały. Zwój jeżeli spróbujemy go podpalić, czy rozciąć zostanie zniszczony, ponieważ materiał z którego jest wykonany ulega zniszczeniu. Za to jak można zniszczyć ciecz ? Płyn nie ma jakiejkolwiek trwałości ani PŻ. Czynniki które byłyby w stanie zniszczyć inne przedmioty magiczne (cięcie mieczem, podpalenie, zmiażdżenie) na ciecz nie mają wpływu. Zgubnym natomiast ma się okazać dla niego samo zniszczenie fiolki. Jeśli przyjmniemy to rozwiązanie to od razu rodzi się kolejny dylemat: co się stanie jeśli połowa eliksiru się rozleje ? Czy i jak zadziała pozostała resztka płynu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Deemer
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 794
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 8:45, 08 Gru 2007    Temat postu:

Boski, analogicznie możemy zapytać co się dzieje, jeżeli wypijesz pół butelki...
U mnie to nie działa. Musisz wypić cały eliksir, żeby dawał jakikolwiek efekt. Magia jest podzielona na całą utworzoną ciecz i dopiero pojawienie się jej całej w przewodzie pokarmowym daje efekt.
W przeciwnym przypadku powodowało by to trochę nadurzyć (wypijanie połowy eliksiru), lub bezsensownych sytuacji (wypicie połowy nic nie daje, a gdy połowa się wyleje a reszte wypije to zadziała).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 10:12, 08 Gru 2007    Temat postu:

Ja w takiej sytuacji manipulowałbym po prostu czasem trwania bądź efektem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Deemer
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 794
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 11:52, 09 Gru 2007    Temat postu:

To znacznie umacnia eliksiry. Mam stracone tylko 7 życia, więc wypije tylko pół eliksiru leczenia średnich ran. Bedę miał jeszcze pół.
Chyba, że "ucinałeś" to tak, że dwie połówki dają mniej niż jedna całość. W takim wypadku ciekawi mnie, jak to obliczałeś (efekt)?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Liverrin
Arcymag


Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1700
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 19:50, 09 Gru 2007    Temat postu:

Boski napisał:
Zgubnym natomiast ma się okazać dla niego samo zniszczenie fiolki. Jeśli przyjmniemy to rozwiązanie to od razu rodzi się kolejny dylemat: co się stanie jeśli połowa eliksiru się rozleje ? Czy i jak zadziała pozostała resztka płynu ?

A więc jest to jedyna opcja na jego zniszczenie, więc powinna zostać dopuszczona.
Zrobiłbym jak Boski.
Deemer napisał:
Chyba, że "ucinałeś" to tak, że dwie połówki dają mniej niż jedna całość. W takim wypadku ciekawi mnie, jak to obliczałeś (efekt)?

Na logikę, intuicję. ;) Eliksir przywracający życie wypity cały odzyska, powiedzmy, 10 PW, połowa - 3.
Szybkość? Trwa dużo krócej. Niewidzialność? Trwa krócej, może nie do końca jesteś niewidoczny. I tak dalej...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Deemer
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 794
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 21:54, 09 Gru 2007    Temat postu:

Liverrin napisał:

Na logikę, intuicję. ;) Eliksir przywracający życie wypity cały odzyska, powiedzmy, 10 PW, połowa - 3.
Szybkość? Trwa dużo krócej. Niewidzialność? Trwa krócej, może nie do końca jesteś niewidoczny. I tak dalej...

W RPG bez sensu jest robić coś "na oko". Po to są wyznaczone zasady, by wszystko było w jakiś sposób określone. Inaczej prowadziłoby to do paradoksalnych sytuacji, raz coś ocenisz w jeden sposób, a innym razem tę samą sytuację potraktujesz inaczej.
Zresztą, jak ocenicie ile płynu zostało? Też trzeba intuicyjnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 22:58, 09 Gru 2007    Temat postu:

Zgodnie z mechaniką D&D trzeba wypić wszytko: Reszta to wariant, choć trzeba zastrzec, że może on debalansować grę.

Ad. roztrzaskania: Wiem, że zawartości eliksiru się czarem nie zniszczy i wiem, że zniszczenie butelki to jedyny sposób. Nie wiem tylko, czy roztrzaskanie ma niszczyć te butelki, czy nie.

I wcześniejsze pytania...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 16:59, 10 Gru 2007    Temat postu:

Deemer napisał:
To znacznie umacnia eliksiry. Mam stracone tylko 7 życia, więc wypije tylko pół eliksiru leczenia średnich ran. Bedę miał jeszcze pół.


A nie lepiej wypić eliksir leczenia lekkich ran ? Taniej wyjdzie a efekt taki sam...

Czy takie rozwiązanie wzmacnia eliksiry nie powiedziałbym. Jak na razie nie znalazłem przykładu który zachwiałby równowagę...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Deemer
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 794
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 17:07, 10 Gru 2007    Temat postu:

A jeżeli nie mam pod ręką eliksiru leczenia lekkich ran? Mam tylko ten "średni"? Wtedy znacznie umacniam.
A co dla siły byka? Jest już wieczór, więc wypije pół, bo do końca dnia i tak nie zdążę całego wykorzystać. Będę miał drugie pół na jutro. Takich przypadków da się znaleźć pełno.

Co do roztrzskania, sądzę, że powinno działać na butelke z eliksirem. W końcu sama butelka nie jest magiczna (jeżeli przelejemy eliksir do innego pojemnika to zachowa on swoją moc).Chyba, że ktoś ma magiczną fiolkę ;P.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 17:47, 10 Gru 2007    Temat postu:

Cytat:
jeżeli przelejemy eliksir do innego pojemnika to zachowa on swoją moc

Dzięki, przekonałeś mnie.

ad. 1 Należy dodać, że kształtowanie czaru, opisane w PG, jest skrótem w opisach oznaczane jako K.

ad. 2
Cytat:
na istote czar nie działa puki znajduje sie na oprzaże działania czaru i taką zasade przyjmuje.

Wydaje mi sie to najrozsądniejsze (chyba, że czar ma zaznaczone inaczej), odpowiedź uzyskana, dzięki.

Ad. Klątwy: Odpowiedź mnie satysfakcjonuje, dziękuję.

Wciąż zastanawia mnie jeszcze to:
Kamulec napisał:
Czy czar tarcza, tworzący z mocy przed tobą tarczę, o zasięgu osobistym może być przechowywany w postaci eliksiru?


PS: Temat nie jest o elikirach, tylko czarach. Przynajmniej aspekt podziału mocy należałoby omówić gdzie indziej. Ponad to nie ma sensu powtarzać tego samego po kilka razy, a to się zaczyna. I tak w końcu ktoś założy poświęcony temu temat.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Odyn_god
Nowicjusz


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 13:19, 17 Gru 2007    Temat postu:

Deemer napisał:


W RPG bez sensu jest robić coś "na oko". Po to są wyznaczone zasady, by wszystko było w jakiś sposób określone.


Ja nie zgadam się z Deemerem, ponieważ zasady to tylko zasady, nie trzeba się ich idealnie trzymać, bo rozgrywka stanie się schematyczna, a wtedy już tylko krok od nudy. Mistrz gry/ podziemi jest wyrocznią, a reguły są tylko pomocą w przebiegu rozgrywki. Tak naprawdę dobry misiu może prowadzić bez zasad(nie licząc kilku prostych, stołowych).

Czy moglibyście podać kilka sugestii odnośnie przedstawiania czarów?
Na przykład uśpienia?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Magia i czary Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin