Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[3.0; 3.5] Broń z obrażeniami od energii

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2783
Przeczytał: 5 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw 18:05, 15 Cze 2006    Temat postu: [3.0; 3.5] Broń z obrażeniami od energii

W opisie broni energii, np. ognistej, pojawia się punkt, mówiący o tym, że moc tą trzeba aktywowac za pomocą słowa rozkazu. W takim razie, czy należy je wypowiadać na początku każdej walki, czy można tą broń, z aktywną zdolnością zadawania obrażeń od energii schować za pas, czy też do pochwy?

Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Nie 15:21, 21 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Liverrin
Arcymag


Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1700
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Czw 20:26, 15 Cze 2006    Temat postu:

Nie możesz jej schować nie "wyłączając" energii. Musisz wypowiedzieć słowo rozkazu na początku każdej walki (akcja darmowa).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2783
Przeczytał: 5 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 8:32, 16 Cze 2006    Temat postu:

Wypowiedzenie słowa rozkazu jest akcją standardową, tak więc, jeśli
Cytat:
Musisz wypowiedzieć słowo rozkazu na początku każdej walki

to to umagicznienie znacznie traci na wartości.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kondeks
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 819
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 15:16, 23 Cze 2006    Temat postu:

Więc załuż, że w tym przypadku jest to krótkie słowo rozkazu i "zabiera" akcję darmową.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2783
Przeczytał: 5 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 16:18, 23 Cze 2006    Temat postu:

Mi nie chodzi o zasady domowe, ale o to, co jest w podręcznikach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Liverrin
Arcymag


Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1700
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pią 16:37, 23 Cze 2006    Temat postu:

Ale przecież rozmowa jest akcją darmową - to dlaczego wypowiedzenie jednego słowa (w tym wypadku rozkazu) miałoby być akcją standardową? Nie rozumiem tego... Możesz mi podać, gdzie to jest napisane (stronę danego podręcznika)? Think
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2783
Przeczytał: 5 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 14:34, 25 Cze 2006    Temat postu:

PMP strona 175, po prawej, na dole.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 23:39, 22 Lip 2007    Temat postu:

Liverrin napisał:
rozmowa jest akcją darmową - to dlaczego wypowiedzenie jednego słowa (w tym wypadku rozkazu) miałoby być akcją standardową?


Dlatego, że to nie tylko słowo się liczy. Aktywujący musi skupić uwagę na przedmiocie i uwolnić drzemiącą w nim moc. Magia sprawiająca. że ostrze miecza zaczyna np: płonąć musi miec kilka sekund na działanie. Stąd bierze się akcja standardowa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Deemer
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 794
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 9:16, 23 Lip 2007    Temat postu:

Boski, o tym także nie jest nigdzie wspomniane. Zazwyczaj przedmiot magiczny po aktywowaniu działa od razu, więc nie widze powodu by w tym przypadku było inaczej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arvelus
Arcymag


Dołączył: 20 Kwi 2007
Posty: 1590
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 14:46, 23 Lip 2007    Temat postu:

Popieram Deemera...u mnie nawet tej akcji darmowej nie trza poświęcać...broń sama się (np.) zapala na początku każdego starcia...tak jest łatwiej i efekt daje fajniejszy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2783
Przeczytał: 5 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 16:41, 23 Lip 2007    Temat postu:

Jest. W PMP jest napisane, że uruchomienie mocy słowem rozkazu jest akcją standardową.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 16:45, 23 Lip 2007    Temat postu:

Deemer napisał:
o tym także nie jest nigdzie wspomniane. Zazwyczaj przedmiot magiczny po aktywowaniu działa od razu


Ja mówię, że to aktywacja po prostu sama w sobie zabiera trochę czasu. Wiem, że nie jest to nigdzie powiedziane. Staram Ci się jedynie wytłumaczyć dlaczego aktywowanie przedmiotu nie jest równoważne rozmowie.

Arvelus napisał:
broń sama się


Czy to nie podpada pod zdolności inteligentnego przedmiotu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arvelus
Arcymag


Dołączył: 20 Kwi 2007
Posty: 1590
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 17:16, 23 Lip 2007    Temat postu:

Eee...tam...przyjmijmy, że poprostu broń wyczuwa adrenalinę w żyłach posiadacza i nagły jej przypływ ją uruchamia Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 21:11, 23 Lip 2007    Temat postu:

Ja na pewno się na to nie zgodzę. To rozwiązanie jest nielogiczne i niepraktyczne. Niestety widać, że bardzo się przy tym upierasz Arvelus i ja Cię juz nie przekonam.

Dorzucam pytanie od siebie. Czy można łączyć różne energie w jednej broni ? Czy mozna stworzyć np: płonący miecz mrozu +1 ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2783
Przeczytał: 5 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 12:25, 24 Lip 2007    Temat postu:

Zgodnie z zasadami nie ma ograniczenia, choć dla mnie oczywistym jest, że zadawane idealnie jednocześnie obrażenia od mrozu i ognia negują się.

Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Pon 18:18, 27 Lut 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Deemer
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 794
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 16:52, 24 Lip 2007    Temat postu:

Aha. Racja Kamulcu, nie zauważyłem że jest napisane. W takim razie ta broń jest wiele słabsza niz mi się wydawało...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2783
Przeczytał: 5 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 17:05, 24 Lip 2007    Temat postu:

Jest raczej mniej "uniwersalna". Szczególnie przydaje się osobom, które stosują konkretny rodzaj oręża, np. krótki miecz i jeżeli spodziewają się walki będą cały czas poruszać się z włączoną mocą.

Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Pon 18:18, 27 Lut 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin