Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ST przy blefie
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Pytania graczy i MP
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ravanlike
Nowicjusz


Dołączył: 02 Cze 2008
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 18:23, 29 Cze 2008    Temat postu:

Deemer, ten temat odnosi sie do kupowania atutów za PD (i to faktycznie jest zly pomysł bo istnieje duża szansa że spotkają się dwie postacie na tych samych poziomach, ale jedna przewyższa drugą niemiłosiernie) a u nas płaci się za atuty w sz. Po prostu MP wydawało sie nie logiczne że BG siedząc w jaskini i walczący z zombie zwiększa swoja dyplomacje, blef kradzież kieszonkową i inne umiejętności tego typu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szajba
Widmowy Wędrowiec


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piekary Śląskie

PostWysłany: Pon 10:12, 30 Cze 2008    Temat postu:

Ale płaci się w sztukach złota i można kupić ile się chce atutów, czy tylko tyle, ile można by mieć grając na normalnych zasadach? Bo jeśli ta pierwsza opcja, to to dopiero jest przeładowane - w końcu PD są znacznie cenniejsze, niż złoto.

ravanlike napisał:
Deemer, ten temat odnosi sie do kupowania atutów za PD (i to faktycznie jest zly pomysł bo istnieje duża szansa że spotkają się dwie postacie na tych samych poziomach, ale jedna przewyższa drugą niemiłosiernie)(...)


No nie wytrzymam... następny. Już w tamtym temacie to tłumaczyłem. Tak, jest taka możliwość, że spotkają się dwie postacie z których jedna będzie posiadała więcej atutów, tyle, że ta postać musiała za te atuty zapłacić doświadczeniem. I gdyby tego nie zrobiła to teraz byłaby na wyższym poziomie więc i tak potężniejsza od tej drugiej postaci.
Ale dobra, nie ma się co rozczulać, i tak nie stosuję tego w grze. Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ravanlike
Nowicjusz


Dołączył: 02 Cze 2008
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 16:46, 30 Cze 2008    Temat postu:

Szajba napisał:
Ale płaci się w sztukach złota i można kupić ile się chce atutów, czy tylko tyle, ile można by mieć grając na normalnych zasadach?

Tyle co na normalnych zasadach.

Co do kupowania za PD to już się więcej nie wypowiadam, i tak tego nie używamy wiec nie wiem jak to się sprawdzi w praktyce.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 17:23, 30 Cze 2008    Temat postu:

Taki wariant opisany, jak z gry ravenlike, jest w Przewodniku Mistrza Podziemi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Deemer
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 794
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 17:58, 30 Cze 2008    Temat postu:

Cytat:
Po prostu MP wydawało sie nie logiczne że BG siedząc w jaskini i walczący z zombie zwiększa swoja dyplomacje, blef kradzież kieszonkową i inne umiejętności tego typu.

Przy takim wariancie dalej może za sz podnieść swoją dyplomację. Wychodzi na to samo.

Cytat:
Tyle co na normalnych zasadach.

To sporo zmienia. Jest już przynajmniej zbalansowane.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szajba
Widmowy Wędrowiec


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piekary Śląskie

PostWysłany: Pon 19:49, 30 Cze 2008    Temat postu:

Tylko, że to wcale nie zwiększa realizmu. Bo nadal siedząc w tej jaskini może wydać złoto (a komu to złoto w ogóle daje?) na umiejętność, której nie ma jak zwiększyć. Nie widzę zatem sensu takiego zabiegu. Chyba, że płaci trenerowi za trening w danej umiejętności, ale w tej sytuacji również nie może tego zrobić w jaskini, bo nie będzie tan trenera. Z drugiej strony, jeśli nie siedzi w jaskini, to może poświęcać czas na rozwijanie umiejętności na własną rękę. Dlatego ja uważam stosowanie tego wariantu za zbyteczne. A jeśli już, to należy zaznaczyć, że trzeba odnaleźć trenera.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ravanlike
Nowicjusz


Dołączył: 02 Cze 2008
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 20:00, 30 Cze 2008    Temat postu:

Szajba napisał:
Tylko, że to wcale nie zwiększa realizmu. Bo nadal siedząc w tej jaskini może wydać złoto (a komu to złoto w ogóle daje?) na umiejętność, której nie ma jak zwiększyć.


Umiejętności albo ćwiczysz samemu, albo idziesz do trenera i mu płacisz (wtedy nauka idzie szybciej)

Trudno, w jaskini bijąc zombiaki trudno ćwiczyć dyplomacje, chyba że spotkasz kogoś i z nim pogadasz.


Ostatnio zmieniony przez ravanlike dnia Pon 20:02, 30 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szajba
Widmowy Wędrowiec


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piekary Śląskie

PostWysłany: Pon 20:52, 30 Cze 2008    Temat postu:

No właśnie o tym mówię. A z tego, co Ty mówiłeś, wystarczy zapłacić ileś tam złota, żeby podszkolić się w danej umiejętności. Nie przypominam sobie, żeby była mowa o jakimś trenerze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ravanlike
Nowicjusz


Dołączył: 02 Cze 2008
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 21:06, 30 Cze 2008    Temat postu:

Szajba napisał:
No właśnie o tym mówię. A z tego, co Ty mówiłeś, wystarczy zapłacić ileś tam złota, żeby podszkolić się w danej umiejętności. Nie przypominam sobie, żeby była mowa o jakimś trenerze.


Wiec się mylisz bo:

ravanlike napisał:
Nowy MP jest spoko, ma trochę inny system niż z książki:
Jeśli chcesz się nauczyć jakieś umiejętności to ją ćwicz albo zasuwaj do trenera:)


Bez urazy oczywiście.

Kamulec napisał:
Taki wariant opisany, jak z gry ravenlike, jest w Przewodniku Mistrza Podziemi.

ravanlike.

Faktycznie jest, na str 42 PMP.


Ostatnio zmieniony przez ravanlike dnia Śro 13:54, 02 Lip 2008, w całości zmieniany 4 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szajba
Widmowy Wędrowiec


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piekary Śląskie

PostWysłany: Pon 21:29, 30 Cze 2008    Temat postu:

Cytat:
Wiec się mylisz bo:

ravanlike napisał:
Nowy MP jest spoko, ma trochę inny system niż z książki:
Jeśli chcesz się nauczyć jakieś umiejętności to ją ćwicz albo zasuwaj do trenera:)


Bez urazy oczywiście.


Cholera... wybacz mi moje przeoczenie Confused , zdarza się nawet uchodzącym za nieomylnych... Zwracam w takim razie honor. Skoro jest tak jak jest, to zasada jest OK.


Ad. postu poniżej:
Ale nie wiem czy Kamulec i moderatorzy wybaczą Tobie. Bo ten post to off-top.


Ostatnio zmieniony przez Szajba dnia Wto 9:06, 01 Lip 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hamerek
Użytkownik


Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 21:20, 21 Paź 2009    Temat postu:

ravanlike napisał:

Na dodatek gnom walcząc, używa prawdziwego uderzenia z takim efektem że ma ZAWSZE krytyka a używa młota gnomiego, wiec jedno uderzenie to 3k8 + 4k6. (MP to akceptuje).


co do tego to krytyk wychodzi tylko wtedy gdy gracz wyrzuci na kości daną liczbę potrzebna do osiągniecia krytyka czyli przewaznie 20 (chyba ze ten gnom mial takie szczescie i caly czas wyrzucal krytyki :) )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Pytania graczy i MP Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin