Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[3.0; 3.5] Okazyjny atak
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Walka i ruch taktyczny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 0:10, 07 Cze 2008    Temat postu:

Tak samo jak obszar jego ataku. Jeżeli istota może, jak gdyby w akcji darmowej obrócić się w taki sposób, aby zaatakować to może także wykonać atak. Inaczej patrzysz na naturalny obszar zagrożenia dla kończyny atakującej.

PS: Moja prośba jest nadal aktualna...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TeMeR
Nowicjusz


Dołączył: 06 Gru 2009
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z Krainy Krwią Ociekającej

PostWysłany: Nie 21:54, 06 Gru 2009    Temat postu:

Widze, że odświeram stary temat ale nie ma sensu zaczynać nowego.

Jesli żywiołak ziemi wykonuje ruch 7,5m (bazowa szybkość 6m) i wchodzi w obszar ataku BG (tzn. wchodzi w jego pole i nie rusza się tam) to BG ma przeciwko niemu okazyjny atak czy nie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 22:08, 06 Gru 2009    Temat postu:

Jeżeli ktoś "pojawia się" na granicy czyjegoś okazyjnego ataku (sąsiednie pole w przypadku człowieka z mieczem) i tam się zatrzymuje nie prowokuje to okazyjnego ataku. Dopiero dalszy ruch dałby do takiego okazję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TeMeR
Nowicjusz


Dołączył: 06 Gru 2009
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z Krainy Krwią Ociekającej

PostWysłany: Nie 22:14, 06 Gru 2009    Temat postu:

A ruch 1,5m daje w obrebie pola lub wyjscie daje okazje, bo ostatnio gram w DnD Tactisc na PSP i jak to wiadomo gra nie oddaje całkowitych realiów systemu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 22:33, 06 Gru 2009    Temat postu:

Rozumiem. Darmowe, legalne zasady (SRD 3.5) masz tutaj: [link widoczny dla zalogowanych]
Jeśli nadal będziesz miał jakieś pytania najpierw poszukaj tam, potem - zadaj. Odpowiedź na te pytania, które zadałeś, znajdują się pod "Walka".

Krok 1,5 m (którego oczywiście nie można łączyć z wcześniejszym/późniejszym ruchem) sam w sobie nie prowokuje okazyjnych ataków.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TeMeR
Nowicjusz


Dołączył: 06 Gru 2009
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Z Krainy Krwią Ociekającej

PostWysłany: Nie 22:42, 06 Gru 2009    Temat postu:

Dzięki, Co do zasad to mam podreczniki 3.0 ale zawsze warto wyjasnić swoje wątpliwości:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gemellus
Nowicjusz


Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 16:07, 30 Gru 2009    Temat postu:

Boski napisał:
(...)Proszę konkretnie zacytować fragment, który mówi, że postać bez broni nie ma prawa do okazyjnych ataków.(...)
PS: Moja prośba jest nadal aktualna...


Pytanie "trochę" stare, ale jeśli nadal aktualne to str 48 Księga Plugawego Mroku opis atutu Deformacja (Szponiaste dłonie): "(...)Specjalne: Postać nie prowokuje okazyjnych ataków, gdy wykonuje atak bez broni. Zagraża sąsiednim polom nawet gdy jest nieuzbrojona."
Tego chyba nie można zinterpretować inaczej niż jako stwierdzenie, że zwykła nieuzbrojona postać nie posiada obszaru zagrożenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 16:33, 30 Gru 2009    Temat postu:

SRD 3.5, rozdział Walka napisał:
Osoba nieuzbrojona zwykle nie zagraża żadnemu obszarowi, a zatem nie może wykonywać ataków okazyjnych.


Ostatnio zmieniony przez Kamulec dnia Śro 16:33, 30 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 21:23, 30 Gru 2009    Temat postu:

Rzeczywiście... to kończy dyskusję. Choć moim zdaniem, jest to pozbawione sensu i logiki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
goracepapu
Adept


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 21:34, 30 Gru 2009    Temat postu:

Nie rozumiem czemu jest to pozbawione sensu i logiki. Mógłbym prosić o wytłumaczenie ?

Ostatnio zmieniony przez goracepapu dnia Śro 21:35, 30 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Boski
Przewodnik w Zaświaty


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 22:02, 30 Gru 2009    Temat postu:

Ponieważ podczas okazyjnego ataku można np upuścić broń i złapać przeciwnika - czyli de facto zaatakować bez broni, natomiast nie mając uprzednio tej broni, nie możemy już takiej akcji wykonać...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
goracepapu
Adept


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 22:59, 30 Gru 2009    Temat postu:

Nie możesz upuścić przedmiotu podczas ataku okazyjnego, bo jest to akcja darmowa, a podczas AO możesz wykonać tylko atak w nie swojej rundzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Walka i ruch taktyczny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin