Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons: Forum Abasz'Har o D&D
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[3.0] Pawęż
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Walka i ruch taktyczny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Liverrin
Arcymag


Dołączył: 02 Wrz 2005
Posty: 1700
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pon 23:29, 02 Lis 2009    Temat postu:

Możemy także uznać taką akcję za "akcję pełnej obrony" (standardowa), skoro pawęż nie pozwala na atak. Ale tu znów mamy domysły.
Obawiam się, że nie ma dokładnie sprecyzowanej definicji "podniesienia pawęży". Myślę, że niewielu ludzi przejmuje się takim... zaryzykuję stwierdzeniem - szczegółem, żeby dopasować do niego mechanikę.

P.S. Równie dobrze możesz zasłonić się drzwiami wyciągniętymi z zawiasów. Większość MPków uzna to za akcję będącą odpowiednikiem ruchu tudzież standardową.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
goracepapu
Adept


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 22:50, 03 Lis 2009    Temat postu:

A pawęż nie pozwala na atak?

Cytat:
Shield, Tower: This massive wooden shield is nearly as tall as the wielder. Basically, it is a portable wall meant to provide cover. It can provide up to total cover, depending on how far a character comes out from behind it. A tower shield, however, does not provide cover against targeted spells; a spellcaster can cast a spell on a character by targeting the shield. A tower shield cannot be used for the shield bash action.


Ja tu nie widzę żadnej wzmianki, że nie można atakować używając pawęży. Naprawdę nie interesują mnie opinie, nie interesuje mnie co zrobi większość MP. Interesuje mnie natomiast co zasady mają na ten temat do powiedzenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arvelus
Arcymag


Dołączył: 20 Kwi 2007
Posty: 1590
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Śro 10:13, 04 Lis 2009    Temat postu:

Nie wiem, nie jestem asem z angielskiego, ale...
"(...)A tower shield cannot be used for the shield bash action."
Sam koniec cytatu który przytoczyłeś.
"Pawęż nie może być używany do akcji uderzania tarczą"
Tak bym to przetłumaczył
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
goracepapu
Adept


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 14:16, 04 Lis 2009    Temat postu:

Tak, pawężą, nie można wykonywać ataku, ale można normalnie atakować inną bronią np. mieczem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arvelus
Arcymag


Dołączył: 20 Kwi 2007
Posty: 1590
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Śro 14:41, 04 Lis 2009    Temat postu:

Aktualnie jestem w szkole więc nie znajdę Ci cytatu, ale z tego co pamiętam, to pawęż zapewnia osłonę Tobie przed przeciwnikiem, ale jednocześnie przeciwnikowi przd Tobą. Czyli jak masz pełną osłonę to przeciwnik też ma i wtedy nie możesz atakować używając innej broni. Innej opcji nie widzę
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
goracepapu
Adept


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 15:09, 04 Lis 2009    Temat postu:

No właśnie ta kwestia mnie nurtuję. Czy pawęż zapewnia Tobie i Twojemu wrogowi osłonę w tym samym stopniu. A tym samym ile trwa zasłonięcie się pawężą. Bo przecież możesz wykonać akcję Zasłoń>Atak pełny>Zasłoń jeżeli zasłonięcie nie jest akcją( a nigdzie w zasadach o tym nie pisze) lub Atak pełny>Zasłoń, jeżeli jest akcja darmową. Przecież otwór strzelniczy zapewnia osłonę tylko Tobie, a nie Tobie i twojemu wrogowi według logiki i według zasad. Więc dlaczego z pawężą miało by być inaczej. Nie mam zbytnio dostępu do 3.0 więc prosiłbym o jak najwięcej cytatów dotyczących pawęży i tego jak działa.


W 3.5 jest to jasne. Albo atakujesz i dostajesz normalną premie do tarczy. Albo się zasłaniasz(akcja również nijaka), ale nie możesz atakować do końca tury. Logicznie rzecz biorąc jest to akcja darmowa, bo po co zabraniać atakowanie skoro zasłonięcie się to akcja standardowa. Ale wtedy można zasłonić się pawężą rzucić czar i cały czas mieć pełną osłonę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hamerek
Użytkownik


Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 15:24, 04 Lis 2009    Temat postu:

Z tą zasłoną jest tak że ile ty dostajesz KP z pawęża tyle samo dostaje twój przeciwnik. np. jeżeli ty dostajesz +7 KP to ty atakując tego przeciwnika liczysz się z tym że on też ma +7 KP.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 17:34, 04 Lis 2009    Temat postu:

Cytat:
Przecież otwór strzelniczy zapewnia osłonę tylko Tobie, a nie Tobie i twojemu wrogowi według logiki i według zasad.

To dotyczy tylko sytuacji, gdy używasz otworu strzelniczego, czyli strzelasz z niego z kuszy. Jeżeli spróbujesz atakować przez niego w inny sposób albo będzie to nie możliwe, albo wróg też zyska osłonę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
goracepapu
Adept


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 17:56, 04 Lis 2009    Temat postu:

To jest twoje zdanie, czy tak stoi w mechanice?

Cytat:
Walls with arrow slits can be made of any durable material but are most commonly masonry, hewn stone, or wood. Such a wall allows defenders to fire arrows or crossbow bolts at intruders from behind the safety of the wall. Archers behind arrow slits have improved cover that gives them a +8 bonus to Armor Class, a +4 bonus on Reflex saves, and the benefits of the improved evasion class feature.


Jest tu napisane strzały i bełty + nie ma wzmianki, że atakujący też dostają osłonę. Natomiast jest napisane, że obrońcy dostają.

Cytat:
To determine whether your target has cover from your ranged attack, choose a corner of your square. If any line from this corner to any corner of the target’s square passes through a square or border that blocks line of effect or provides cover, or through a square occupied by a creature, the target has cover (+4 to AC).


Stojąc za małą dziurką wystawiając"jeden róg kwadracika" możemy bez przeszkód poprowadzić linię do każdego rogu kwadracika wroga. Natomiast w drugą stronę możemy poprowadzić takie linie tylko do 1 rogu.

W walce wręcz jest trochę inaczej, ale jeżeli postać A używa pawęża przed postacią B to obie mają wobec siebie pełną osłone. A wynika to z faktu.
Cytat:
If you don’t have line of effect to your target he is considered to have total cover from you. You can’t make an attack against a target that has total cover.


Oczywiście jest to 3.5 bo zasady 3.0 są "dość" niejasne

W 3.0 twierdzenie, że pawęż daje Atakującemu i chroniącemu taką samą osłonę jest dość dziwne. Zasłaniając się możesz atakować całe ciało wroga, natomiast on może tylko twoją rękę.


Ostatnio zmieniony przez goracepapu dnia Śro 18:40, 04 Lis 2009, w całości zmieniany 5 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamulec
Władca Podziemi
Władca Podziemi


Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 2787
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 20:33, 04 Lis 2009    Temat postu:

Temat dotyczy 3.0.

Po pierwsze - nie pojawia się definicja obrońcy.

Po drugie - W walce wręcz otwór strzelniczy w oczywisty sposób przeszkadza obu stronom, mogąc nawet uniemożliwiać atak.

Po trzecie - otwór strzelniczy ma się nijak do pawęży. Pawęż nie przypomina otworu strzelniczego. Natomiast podręczniki, jeżeli Pan nie zauważył, wspominają o uznaniowości premii zależnie od sytuacji.

goracepapu napisał:
Oczywiście, że można zakląć pawęż, tak jest wg mechaniki.


Cytat:
Czy pawęż zapewnia Tobie i Twojemu wrogowi osłonę w tym samym stopniu.

Cytat:
A tym samym ile trwa zasłonięcie się pawężą.

Tego nie ma w zasadach. To trzeba na logikę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
goracepapu
Adept


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 21:24, 04 Lis 2009    Temat postu:

Cytat:
Po pierwsze - nie pojawia się definicja obrońcy.

i?

Cytat:
Po drugie - W walce wręcz otwór strzelniczy w oczywisty sposób przeszkadza obu stronom, mogąc nawet uniemożliwiać atak.


Wg 3.0 nie wiadomo , wg 3.5 tak, realistycznie śmiem twierdzić, że człowiek od wewnątrz ma lepsze warunki do walki.

Cytat:
Po trzecie - otwór strzelniczy ma się nijak do pawęży. Pawęż nie przypomina otworu strzelniczego. Natomiast podręczniki, jeżeli Pan nie zauważył, wspominają o uznaniowości premii zależnie od sytuacji.


Mówią "róbta co kceta", czyli są dość niejasne, o ile w ogóle można mówić o jakichkolwiek zasadach.

Zasady mówią dość jasno, każdą tarcze można zakląć, pawęż jest tarczą ergo można zakląć pawęż.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hamerek
Użytkownik


Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 14:01, 05 Lis 2009    Temat postu:

Pawęż jest dużą drewniana przenośną ścianą zapewniającą osłonę. - PG str. 105

Przesunięcie ciężkiego obiektu (22.5 kg to dużo) to akcja będąca odpowiednikiem ruchu -PG str 128

W walca wręcz, jeśli masz osłonę przed przeciwnikiem on zapewne ma też osłonę przed tobą. Jeśli chodzi o broń dystansową, łatwiej mieć lepszą osłonę niż przeciwnik. Właśnie po to są otwory strzelnicze w zamkach. - PG str 132

PG ed. 3.0


Ostatnio zmieniony przez hamerek dnia Czw 14:01, 05 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Abasz'Har: Forum o Dungeons & Dragons Strona Główna -> Mechanika / Walka i ruch taktyczny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin